ΟΠΕΚ : Μείωση 3,5% της παραγωγής πετρελαίου

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 15:39
UPD:18:53

Τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 3,5%, από τον ερχόμενο μήνα, αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί μετά τη μείωση των τιμών και την αύξηση των αποθεμάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ενώ η επόμενη ορίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου.

Η μείωση θα είναι κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως, από την ημέρα που θα επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγής 25,4 εκατ. βαρελιών, την 1η Νοεμβρίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 4% στο Λονδίνο, μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Χθες, οι υπουργοί Πετρελαίου της Αλγερίας και του Κουβέϊτ, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για μία ενδεχόμενη υποχώρηση των τιμών το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας τη σημερινή απόφαση για μείωση της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσουν κατά 22% το επόμενο έτος, με μέση τιμή τα 25 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, ανέφερε έκθεση του Bloomberg, την εβδομάδα που πέρασε.

«Θα υπάρξει μεγάλο πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο και αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν», ανέφερε πριν από την σχετική απόφαση, ο Roger Diwan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων, PFC Energy, στην Ουάσινγκτον.

Οι τιμές του μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αυξήθηκαν μέχρι και 1,03 δολ., ενώ στη 1:07' μ.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, κέρδιζαν 79 σεντς, φθάνοντας στα 26,31 δολ. το βαρέλι.

Οι υπουργοί Πετρελαίου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους ανέφεραν, ότι δεν βλέπουν να προχωρούν σε αλλαγή του στόχου.

Η μέση τιμή του αργού πετρελαίου στο Λονδίνο κινήθηκε το 2003 κατά μέσον όρον στα 28,29 δολ. το βαρέλι, υψηλότερα κατά 10 δολ. από τον μέσο όρον το 1990, αυξάνοντας τα έσοδα των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και των εταιρειών με πετρελαιοειδή, όπως της BP και της Exxon Mobil Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα