Alstom : Πουλά το καλύτερο τμήμα της αντί 950 εκατ. ευρώ

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2003 10:58

Τμήμα της, αντί του ποσού των 950 εκατ. ευρώ, (1,1 δισ. δολ.), συμφώνησε να πουλήσει στην Areva S.A., η γαλλική βιομηχανία Alstom, η οποία διέφυγε της πτώχευσης την τελευταία στιγμή την περασμένη εβδομάδα, μετά την έγκριση του σχεδίου για την σωτηρία της, που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση της χώρας.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά από την εταιρεία, η εν λόγω συναλλαγή θα κλείσει οριστικά τον Ιανουάριο του 2004.

Ο επικεφαλής της Alstom, πουλά το πιο κερδοφόρο τμήμα της εταιρείας (τμήμα μετάδοσης ενέργειας και διανομής), με απώτερο σκοπό τη μείωση του χρέους της, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια μετά το κόστος των τεσσάρων δισ. ευρώ από λάθος στον σχεδιασμό τουρμπίνας αερίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συναλλαγή αυτή απαιτεί σειρά ενεργειών, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου.

Χθες, οι μετοχές της Alstom, κέρδιζαν 14 σεντς, ποσοστό 5,5%, φθάνοντας στα 2,70 ευρώ η μία. Συνολικά υποχώρησαν φέτος κατά 43% και περισσότερο του 90% από τη στιγμή που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 1998. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, ανέρχεται σε 760 εκατ. ευρώ.

«Πουλάνε τα κοσμήματα της οικογένειας, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο Francois-Marie Wojcik, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 345 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Metropole Gestion, στο Παρίσι, πριν από την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, συμπληρώνοντας : «Ηταν εύκολη η πώλησή τους».

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με το ποσόν των 8,2 δισ. ευρώ, κάτι που ενέκρινε από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την απόρριψη προηγουμένου σχεδίου σωτηρίας της Alstom, το οποίο ήταν αντίθετο με τη νομοθεσία που αφορά στην παροχής κρατικής βοήθειας. Το νέο σχέδιο, περιλαμβάνει την έκδοση μετοχών, ομολόγων, τη λήψη δανείων και την εγγύηση συμβολαίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα