5ο Ελληνοτουρκικό οικονομικό συνέδριο

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 11:41

ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας σε τομείς όπως οι μεταφορές και το εμπόριο διερεύνησαν οι συμμετέχοντες στο 5ο Ελληνοτουρκικό Οικονομικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι για να διαμορφωθούν ισχυρές κοινές οικονομικές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και δικαίου, να βελτιωθούν οι διασυνοριακές μεταφορές, να υπάρξει ευχέρεια κίνησης προϊόντων και συντελεστών παραγωγής και να αναπτυχθούν τα περιφερειακά δίκτυα σε ενέργεια και επικοινωνίες.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη μεγάλη πρόκληση στη συνεργασία των δύο χωρών θα αποτελέσει ο τομέας του φυσικού αερίου.

Στο συνέδριο ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Aλί Χοσκούν, τόνισε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις στην πορεία των δύο χωρών καθώς η ιστορία τους αποτελείται από καλές και άσχημες στιγμές, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία, δεν θα πρέπει να μένουν στα άσχημα σημεία, αλλά να προσβλέπουν στο καλό.

Ενα καλό δείγμα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, είναι η συμφωνία για την αφαίρεση ναρκών από τις συνοριογραμμές. Όπως είπε, η συμφωνία αυτή με το συμβολισμό της θα ωφελήσει την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία τω δύο χωρών. Ο Τούρκος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της διπλής φορολόγησης που έθεσε στο συνέδριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι αποτελεί πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Αποστολή

Στο συνέδριο το «παρών» έδωσε αποστολή από 270 Τούρκους αξιωματούχους και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, ο περιφερειάρχης Σμύρνης, τέσσερις νομάρχες και δήμαρχοι πόλεων της Τουρκίας, ενώ από ελληνικής πλευράς το «παρών» έδωσαν εκτός του υπουργού Οικονομικών οι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Σήφης Βαλυράκης, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Χανίων και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα