Συνεχίζεται η άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 11:55

ΚΟΝΤΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών έχει αναρριχηθεί το γιεν έναντι του δολαρίου εν μέσω διάχυτης αισιοδοξίας για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή εκτιμάται ότι σημείωσε νέα αύξηση τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ιαπωνική οικονομία μετά από ενδείξεις ανάκαμψης των εξαγωγών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης.

Προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας και η κυβέρνηση της χώρας επικαλούμενη την αύξηση των δαπανών από επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και τις εξαγωγές.

«Μπορούμε να διακρίνουμε ενδείξεις πως η οικονομία οδεύει προς ανάκαμψη», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, μια ανακοίνωση εκ διαμέτρου αντίθετη από την «ετυμηγορία» του Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία οι οικονομικές συνθήκες παρέμεναν στάσιμες.

«Κανένας δεν περίμενε ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας θα ήταν τόσο ισχυρή», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναλυτής της HSBC στη Γερμανία.

Στις 11:39 (ώρα Ελλάδος) το δολάριο ισοδυναμούσε με 111,45 γιεν έναντι 111,86 γιεν αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Νωρίς το πρωί υποχώρησε μέχρι τα 110,9 γιεν, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σαντακάζου Τανιγκάκι, διαβεβαίωσε χθες ότι είναι έτοιμος να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να αναχαιτίσει την άνοδο του γιεν, αν παρατηρηθούν «ανώμαλες» κινήσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/29/827577.htm .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα