Έβδομη διαδοχική πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 18:42

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αδύναμοι να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη.

Η νέα πτώση αποδίδεται στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, στον προβληματισμό για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει αναρριχηθεί εκ νέου πάνω από το επίπεδο των 1,15 δολαρίων.

Αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία είχε και το «γύρισμα» του Dow Jones σε πτωτική τροχιά αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του μαύρου χρυσού. Στις 18:12 (ώρα Ελλάδος) στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου σημείωνε άνοδο κατά 1,05%, στα 26,92 δολάρια το βαρέλι.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις ιδιωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ και το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία είχαν περιορισμένο αντίκτυπο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.142,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,4%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.188,7 μονάδες με απώλειες 0,7%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,8%, στις 3.300,1 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών. Οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale σημείωσαν πτώση άνω του 2% έκαστη.

Απώλειες άνω του 2% κατέγραψε επίσης ο τίτλος του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου France Telecom, καθώς και εκείνος της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASML.

Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης η μετοχή της γερμανικής εταιρείας επαγγελματικού λογισμικού SAP υποχωρεί κατά 2,96%, ενώ ο τίτλος της Commerzbank καταγράφει απώλειες της τάξεως του 3,93%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα