Γαλλία : Στα υψηλότερα επίπεδα η βιομηχανική εμπιστοσύνη

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 11:14
UPD:11:50

Στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στη Γαλλία η βιομηχανική εμπιστοσύνη, καθώς αυξάνεται η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με την αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές.

Ο δείκτης, ο οποίος υπολογίζεται μετά από έρευνα σε 2.000 βιομηχανίες, αυξήθηκε στο 93 από 92 (αναθεωρημένα στοιχεία), που ήταν τον Ιούλιο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας, Insse. Στοιχεία δεν υπάρχουν για τον Αύγουστο, λόγω των θερινών διακοπών.

«Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας στην Γαλλία, αλλά δεν είναι ισχυρά», ανέφερε ο Pierre-Emmanuel Taittinger, της εταιρείας Taittinger S.A., συμπληρώνοντας : «Στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία η ανάκαμψη είναι πιο έντονη».

Η γαλλική οικονομία, η δεύτερη σε μέγεθος μεταξύ των 12 χωρών-μελών που συναλλάσσονται με το ευρώ, έχει δείξει λιγότερα σημάδια ανάκαμψης απ' ό,τι η Γερμανία και η Ιταλία το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι δαπάνες για καταναλωτικά αγαθά, μειώθηκαν σημαντικά, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε επτά χρόνια, τον Αύγουστο, εξαιτίας του καύσωνα, που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 15.000 ανθρώπων και τον περιορισμό των αγορών.

Ο δείκτης ανεργίας, διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 3,5 ετών τον Αύγουστο, έδειξε διαφορετική έκθεση σήμερα, συγκεντρώνοντας σύννεφα στην προοπτική των καταναλωτικών δαπανών.

Εξαγωγικές εταιρείες, όπως η LVMH Moet Hennessy Loiuis Vuitton S.A., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ειδών πολυτελείας και η παραγωγός καλλυντικών Clarins S.A., ενδέχεται να οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 17 μηνών, που έφθασαν τον Μάϊο.

Ο δείκτης, που μετρά τις παραγγελίες βιβλίων από το εξωτερικό, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, στο –26 από –28 τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας. Αλλος δείκτης, ο οποίος μετρά το σύνολο των παραγγελιών βιβλίων υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, φθάνοντας στο –32 από –28.

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν περίπου το 1/10 των γαλλικών εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε ετήσια βάση, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και με τον υψηλότερο ρυθμό από το τρίτο τρίμηνο του έτους που πέρασε, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα