Όγδοη συνεχόμενη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 18:55
UPD:18:59

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών στην τελευταία συνεδρίαση του τρίτου τριμήνου.

Η νέα πτώση, η όγδοη κατά σειρά, αποδόθηκε στα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/30/828276.htm , στη σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/30/828280.htm , που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, και στην υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία είχε και η προειδοποίηση της Sun Microsystems σχετικά με τα αποτελέσματά της στο τρέχον τρίμηνο.

Αργά χθες το βράδυ η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών ανακοίνωσε ότι στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο οι ζημίες που θα εμφανίσει θα είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.091,3 μονάδες μειωμένος κατά 1,24%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.134,99 μονάδες με απώλειες 1,68%, ενώ στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,6%, στις 3.237,6 μονάδες. Νωρίτερα οι απώλειες του γερμανικού δείκτη ξεπέρασαν το 3%.

Σημαντική πτώση, άνω του 5%, σημείωσε η μετοχή του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Royal & Sun Alliance. Η πτώση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην είδηση ότι η Morgan Stanley υποβάθμισε την τιμή-στόχο της βρετανικής μετοχής.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών δεχόμενος πλήγμα από την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και από την εξασθένηση του καταναλωτικού κλίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μετοχές της DaimlerChrysler και της Volkswagen σημειώνουν πτώση άνω του 3% η κάθε μία.

Στον αντίποδα, μεγάλη άνοδο, άνω του 12%, σημείωσε η μετοχή της KLM στον απόηχο της είδησης ότι η Αir France προσέφερε το ποσόν των 784 εκατ. ευρώ (913 εκατ. δολ.) σε μετοχές για την εξαγορά του ολλανδικού αερομεταφορέα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/30/828166.htm . Η μετοχή της Air France έκλεισε με απώλειες, καθώς το τίμημα για την εξαγορά της KLM θεωρήθηκε υψηλό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα