Βουτιά των ευρωπαϊκών μετοχών

Πλήγμα για τις μετοχές η εξασθένιση του δολαρίου
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:29

ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ μαντάτα που έστειλε η αμερικανική οικονομία, απομακρύνοντας τις προοπτικές ταχείας οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, έπληξαν καίρια στο χρηματιστήριο αξιών της Ν.Υόρκης. Η είδηση πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες της χώρας ήταν κατώτερη των προβλέψεων της αγοράς το Σεπτέμβριο επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους σχετικά με την ισχύ της οικονομίας και τη σταθερότητα της πορείας ανάκαμψης.

Οι επενδυτές έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις μετοχικές αξίες και να τοποθετηθούν ξανά στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Ετσι, η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του τρίτου τρίμηνου βρήκε την αγορά να διακόπτει την πολύμηνη ανοδική πορεία της καθώς όλοι οι βασικοί δείκτες Nasdaq, Dow Jones Industrial, S&P 500 καταγράφουν απώλειες σε μηνιαία βάση.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 105,18 μονάδες, ποσοστό 1,12%, φθάνοντας στις 9.275,06 μονάδες. Με απώλειες 37,62 μονάδων, ποσοστό 2,06%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.786,94 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης χθες καθώς η νέα εξασθένηση του δολαρίου έπληξε τις μετοχές μεγάλων εξαγωγέων εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι επενδυτές, φοβούμενοι πως οι εταιρείες θα δυσκολευθούν να ανταποκριθούν στις προβλέψεις της αγοράς στη διάρκεια της επερχόμενης περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου, ρευστοποίησαν μετοχικά χαρτοφυλάκια την ώρα που η αμερικανική οικονομία έδειχνε ασταθής στην πορεία ανάκαμψης.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν μα απώλειες 1,7% και 1,9%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να πέφτει κάτω από τις 2400 μονάδες και να βρίσκεται μόλις οκτώ μονάδες πάνω από το κλείσιμο του 2002. Ο δείκτης των 300 μετοχών βρίσκεται κοντά στα χαμηλά επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες και των εθνικών χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ η διακύμανση της αγοράς - όπως μετράται με βάση το δείκτη «βαρόμετρο φόβου» Volatility DAX - εκτινάχθηκε 6% χθες. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 34% το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: DaimlerChrysler (-3%), BMW (-3,7%), Volkswagen (-3,6%), Renault (-2,3%), KLM (+12,5%), Air France (-4,16%), Royal & Sun Alliance (-4,7%), Aegon (-3,6%), Munich Re (-2,9%), Ahold (+0,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα