Τον δρόμο για νέες συμμαχίες ανοίγει η συγχώνευση Air France-KLM

Λέει ο πρώην πρόεδρος της ΟΑ, Ρήγας Δογάνης
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 07:50
UPD:07:57

Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ της KLM από την Air France, η οποία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, ενδέχεται να πυροδοτήσει περισσότερες συμμαχίες, καθώς οι εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους μετά από δύο χρόνια ζημιών, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Ρήγας Δογάνης.

«Θα υπάρχουν μόνο τρεις με τέσσερις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα κυριαρχούν στον κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε με 10 χρόνια», ανέφερε ο κ. Δογάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο.

«Η Air France, η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, προσέφερε χθες, το ποσόν των 784 εκατ. ευρώ (913 εκατ. δολ.) σε μετοχές για την εξαγορά της KLM, τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη Γηραιά Ηπειρο.

Η British Airways Plc, η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η γερμανική Lufthansa AG, η υπ' αριθμόν τρία της περιφέρειας, ενδέχεται επίσης να ψάξουν για την εξαγορά ανταγωνιστριών τους», επεσήμανε ο κ. Δογάνης.

Οι συνομιλίες, που αρχίζουν σήμερα στην Ουάσινγκτον μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αρμοδίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ενδέχεται να αποτελέσουν τον καταλύτη για περισσότερες συμμαχίες, ανέφερε ο David Henderson, επικεφαλής της Ενωσης Αεροπορικών Εταιρειών της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, θέλει να αντικαταστήσει όλα τα μονομερή συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αναφορικά με τα δικαιώματα της ελεύθερης πρόσβασης στα αεροδρόμια.

Μία συμφωνία σαν κι αυτή, θα άρει τους περιορισμούς των συμφωνιών μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίοι δεν επέτρεπαν τις συγχωνεύσεις αεροπορικών εταιρειών, μεταξύ των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε ο Gillies Gantelet, εκπρόσωπος της Επιτροπής Μεταφορών στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας :

«Αν μία συμφωνία με τις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει μόνο ένα πράγμα, αυτό θα είναι η εθνικότητα. Αυτή εμπόδισε και στο παρελθόν και τη συγχώνευση μεταξύ της British Airways και της KLM. Η συνένωση, πάντως, αποτελεί πραγματικότητα στη βιομηχανία των αεροπορικών εταιρειών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα