Airbus : Κυρίαρχος τo Α380 στην αγορά της Κίνας

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 10:37

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μερίδιο των παραγγελιών, για μεγάλα αεροσκάφη από τις αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, πρόκειται να αποσπάσει το Α380 των 555 θέσεων, τα ερχόμενα 20 έτη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας, Airbus.

Η δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, προβλέπει, ότι η Κίνα, της οποίας η αεροπορική αγορά αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, θα προμηθευτεί 1.600 αεροσκάφη μέσα σε μία εικοσαετία.

«Σε αυτά, συγκαταλέγονται 150 αεροσκάφη χωρητικότητας μεγαλύτερης των 400 θέσεων και μεγάλο μέρος από αυτά θα είναι τα A380», ανέφερε ο John Leahy, επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Airbus.

Η εταιρεία, ανταγωνίζεται την Boeing Co., της οποίας το μεγαλύτερο αεροσκάφος είναι το 747-400, που χωράει τυπικά λίγο περισσότερους από 400 ανθρώπους. Και οι δύο εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν τις παραγγελίες από τις αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, καθώς η ζήτηση γα ταξίδια ανακάμπτει, μετά την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS.

Σημειώνεται, ότι, μερίδα οικονομικών αναλυτών, διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τις παραγγελίες αεροσκαφών από την Κίνα.

«Υπάρχουν μόνο τρεις μεγάλες πόλεις στην Κίνα, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν αεροσκάφη τύπου Α380 και τη στιγμή που η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί, δεν φαίνεται να αγοράζουν πολλά αεροπλάνα μεγάλης χωρητικότητας», ανέφερε ο Jim Eckes, διευθύνων σύμβουλος της Indoswiss Aviation, συμπληρώνοντας : «Οι κατασκευαστές αεροσκαφών, έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τα πράγματα για την κινεζική αγορά».

Οι κατασκευάστριες αεροσκαφών θέλουν να κυριαρχήσουν στην αγορά της Κίνας, καθώς αλλού, οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις παραγγελίες τους, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, τον πόλεμο στο Ιράκ τον Μάρτιο και την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS.

Τον Ιούλιο, η Boeing αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του 2004.

Χθες, η εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη τον επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Airbus, ανέφερε ότι μέχρι το 2008, η εταιρεία εκτιμά να πουλήσει τουλάχιστον 50 αεροσκάφη τύπου A380 στην Κίνα.

Νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα αγοράσουν τα αεροσκάφη της για τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την πλευρά της, η Boeing, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, ανακοίνωσε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο ότι οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες της Κίνας θα προβούν στην αγορά 2.400 αεροσκαφών μέσα στην εικοσαετία μέχρι το 2022.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα