Πάνω από τις 10.000 μονάδες ο Nikkei

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2001 10:52
UPD:11:03

ΜE ΚΕΡΔΗ έκλεισε και σήμερα - για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση - ο δείκτης Νikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο οποίος μετά από δύο εβδομάδες βρέθηκε και πάλι πάνω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 10.136,56 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,65% ή 164,28 μονάδες σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπώλησαν και σήμερα οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών λόγω της εξασθένησης της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε χθες στα 120,43 γιεν χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου λόγω της σημαντικής επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος στην Ιαπωνία, όπως αυτό αποτυπώνεται στην τριμηνιαία έκθεση TANKAN που καταρτίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες έχουν βασίσει τις προβλέψεις για την κερδοφορία τους στην ισοτιμία του δολαρίου στα 115,89 γιεν, ενώ αυτό αποτελεί το επιθυμητό επίπεδο και για την τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία από τις 17 Σεπτεμβρίου έχει παρέμβει επτά φορές με στόχο να μην υποχωρήσει το δολάριο κάτω από το όριο αυτό. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Μασαγιούρο Σιοκάουα, διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι αρμόδιες αρχές είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι μετοχές των εταιρειών Fuji και Canon, οι οποίες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, ενισχύθηκαν κατά 5,91% και 4,6%.

Αντιθέτως, η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 1,22%. Η διοίκηση της Sony αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της εταιρείας για το οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει στη χθεσινή συνεδρίαση περισσότερο από 6%.

Οι εξαγωγικές εταιρείες της Ιαπωνίας ευνοήθηκαν και από τη νέα μείωση των επιτοκίων στην οποία προτίθεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών, να προβεί σήμερα η Fed σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα