Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Στο δείκτη ISM οι ελπίδες για ανάκαμψη
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 14:11
UPD:17:36

ΜΕ ΚΕΡΔΗ αναμένεται να ανοίξουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη στην πρώτη συνεδρίαση του τετάρτου τριμήνου μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στις 13:47 (ώρα Ελλάδος) οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν άνοδο κατά 16 και 3 μονάδες αντιστοίχως.

Η ανοδική κίνηση των futures αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στις 55 μονάδες έναντι 54,7 μονάδων τον Αύγουστο παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων για τρίτο διαδοχικό μήνα. Το επίπεδο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του τομέα.

Όπως ανακοινώθηκε πάντως την Τρίτη, η επιχειρηματική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες της χώρας ήταν κατώτερη των προβλέψεων της αγοράς το Σεπτέμβριο επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους σχετικά με την ισχύ της οικονομίας και τη σταθερότητα της πορείας ανάκαμψης.

Στις 17:00 θα ανακοινωθούν επίσης και οι πωλήσεις αυτοκινήτων για το μήνα Σεπτέμβριο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες Αυγούστου, οι οποίες εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,2% τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το επιχειρηματικό μέτωπο, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford προσανατολίζεται στην περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας στο Βέλγιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/01/828572.htm . Σε περαιτέρω μείωση του εργατικού της δυναμικού σχεδιάζει να προβεί και η DaimlerChrysler, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων.

Εξάλλου, η Pepsi Bottling ανακοίνωσε χθες αύξηση μόλις κατά 2% στα κέρδη τριμήνου στον απόηχο της επιβράδυνσης των πωλήσεων και την απογοητευτική κερδοφορία των δραστηριοτήτων της στο Μεξικό. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 183 εκατ. δολάρια στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου.

Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα κέρδη της Levi Strauss στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών και της κυκλοφορίας φθηνότερων προϊόντων. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείςα ανήλθαν σε 26,7 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο μέχρι τις 24 Αυγούστου έναντι κερδών ύψους 13,7 εκατ. δολαρίων του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 6%, αγγίζοντας το 1,08 δισ. δολάρια. Την προηγούμενη εβδομάδα η Levi Strauss ανακοίνωσε σχέδια για το κλείσιμο των υπόλοιπων εργοστασίων της στη Βόρεια Αμερική και την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας.

Τέλος, το ενδεχόμενο απάτης στην εταιρεία ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac μελετάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Η Freddie Mac παραδέχθηκε λογιστικές παρατυπίες άνω των 4,5 δισ. δολαρίων στην ανακοίνωση οικονομικών εκθέσεων, ενώ, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση, τα στελέχη της εταιρείας αγνόησαν ορισμένους λογιστικούς κανόνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/01/828439.htm .

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 1,12% και 2,06% αντιστοίχως.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης επικρατούν μικτές τάσεις, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει διαμορφωθεί στα 1,1686 δολάρια, ενώ η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,22% και έχει διαμορφωθεί στα 27,55 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα