Εντονη κριτική από τη Ν.Δ. για τα ελλείμματα του ΟΣΕ

Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 14:53

ΕΝΤΟΝΗ κριτική για τα οικονομικά του ΟΣΕ ασκούν επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ και διάρκειας 12 ετών που προτίθεται να συνάψει ο ΟΣΕ, με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο. Τη σύναψη του δανείου έχουν αναλάβει οι τράπεζες BBVA, DZ Bank και HSBC.

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών, την οποία κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές της Ν.Δ., επαναφέρουν το θέμα της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού. Όπως επισημαίνουν, η οικονομική κατάσταση του ΟΣΕ είναι τραγική.

Τα συσσωρευμένα ελλείμματα του Οργανισμού έφτασαν στο τέλος του 2002 τα 3,2 δισ. ευρώ, παρ' όλο που το 1998 είχε διαγραφεί έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ. Τα 4 τελευταία χρόνια, ο ΟΣΕ έχει διπλάσιο έλλειμμα από ό,τι τα 100 περίπου προηγούμενα.

Τα δάνεια της τελευταίας τετραετίας ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 500 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για επενδύσεις. Τέλος, τα έργα του ΟΣΕ, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., ύψους 4,5 δισ. ευρώ περίπου, όπως υποστηρίζουν, εκτελούνται με καθυστέρηση 2 έως 5 ετών με σημαντικές ελλείψεις και κακοτεχνίες και σοβαρές υπερβάσεις των αρχικών προϋπολογισμών τους, ενώ πολύ μικρή είναι η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων (περίπου 10%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα