Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ώθηση από το χρηματοοικονομικό κλάδο
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 18:52

ΑΝΟΔΟ για πρώτη φορά μετά από οκτώ διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, η οποία συμπίπτει με την έναρξη του τέταρτου οικονομικού τριμήνου.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και η ανάκαμψη της Wall Street.

«Είναι βέβαιο ότι στα επόμενα τρίμηνα η οικονομία θα ανακάμψει. Παραμένουμε αισιόδοξοι για την πορεία των χρηματιστηρίων κατά τους επόμενους έξι με εννέα μήνες», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων της Bank Syz & Co στη Γενεύη.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.169,2 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,9%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.191,01 μονάδες με κέρδη 1,8%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,11% έχοντας φθάσει τις 3.292,96 μονάδες.

To αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν διολισθήσει οι μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών εξαιτίας της παρατεταμένης πτώσης.

Ο τίτλος της βρετανικής τράπεζας Abbey National ενισχύθηκε κατά 4,2%. Αξιόλογα κέρδη (1,9%) κατέγραψε και ο τίτλος της γαλλικής BNP Paribas.

Aπό τον κλάδο των ασφαλειών ξεχώρισαν οι μετοχές των βρετανικών Royal & Sun Alliance (5,26%) και Prudential (3,4%). Οι τίτλοι των ολλανδικών εταιρειών Aegon έκλεισαν με άνοδο άνω του 2% η κάθε μία.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των χημικών έπειτα από την προειδοποίηση του ολλανδικού ομίλου DSM ότι στο τρίτο τρίμηνο θα εμφανίσει ζημίες. Η μετοχική τιμή της εταιρείας υποχώρησε κατά 3,12%, ενώ αυτή την ώρα ο τίτλος της γερμανικής ομοειδούς επιχείρησης Bayer χάνει 2,4%.

Τέλος, άνοδο (1,7%) σημείωσε η μετοχή της της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας mm02. Η πρώην θυγατρική της British Telecom προχώρησε στη σύσταση κοινοπραξίας με τη συμμετοχή της ολλανδικής KPN, της ιταλικής Wind, της γαλλικής Bouygues και της ισπανικής Amena.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα