Πτώση του γιεν έναντι δολαρίου και ευρώ - Φήμες για νέα παρέμβαση της BoJ

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2003 10:50

Πτωτικά κινείται το ιαπωνικό νόμισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστών κατά τις πρωινές συναλλαγές στην αγορά του Λονδίνου. Έντονη είναι η φημολογία ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) προχώρησε σε νέα παρέμβαση – στην τρίτη αυτή την εβδομάδα – με στόχο την αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος, προκειμένου να προστατεύσει τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) το δολάριο ισοδυναμούσε με 111,04 γιεν έναντι 110,72 γιεν αργά χθες το απόγευμα.

Την ίδια ώρα η ισοτιμία του ευρώ με το γιεν είχε διαμορφωθεί στα 130,22 γιεν ανά ευρώ έναντι 129,5 γιεν ανά ευρώ το απόγευμα της Τετάρτης.

«H κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις ιαπωνικές εξαγωγές», δήλωσε στο Bloomgerg αναλυτής της Bank of America στο Λονδίνο.

Το κλίμα για την ισοτιμία δολαρίου/γιεν άλλαξε την Τετάρτη μετά την ξαφνική και δυναμική παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών που δαπάνησαν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια προκειμένου να συγκρατήσουν την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος στις χρηματαγορές.

Ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη παρέμβαση της Ιαπωνίας από τις 20 Σεπτεμβρίου, όταν οι υπουργοί του Ομίλου των Επτά κάλεσαν για πιο ελαστικές ισοτιμίες στη σύνοδο του Ντουμπάι.

Εμπειρογνώμονες εξεπλάγησαν με την απόφαση της αγοράς να συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές του Τόκιο, διατηρώντας το δολάριο κάτω από τα 111 γιεν. Τα επίπεδα αυτά έχουν χαρακτηριστεί τεχνικό επίπεδο στήριξης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα