Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές συναλλάγματος

Πάνω από τα 1,17 δολάρια παραμένει το ευρώ
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 12:32

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τις σημερινές συναλλαγές στη χρηματαγορά του Λονδίνου εν αναμονή κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15:30 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο 6,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 6,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 25.000 έναντι μείωσης κατά 93.000 τον Αύγουστο.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε αύξηση την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση έδειξαν κάθετη υποχώρηση, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας ασταθούς ανάκαμψης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830059.htm .

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στις 63 μονάδες το Σεπτέμβριο από 65,1 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης για τρίτο διαδοχικό μήνα σημειώνοντας μάλιστα άνοδο μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830147.htm .

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην προχθεσινή ανακοίνωση ότι τον προηγούμενο μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης επέστρεψε απρόσμενα σε ανάπτυξη για δεύτερη φορά στο τρέχον έτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/01/828556.htm .

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας λέγοντας ότι οι προοπτικές σταδιακής ανάκαμψης είναι καλές χωρίς να συντρέχουν λόγοι για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830060.htm .

«Τα τελευταία στοιχεία συμβαδίζουμε με μέτρια ανάκαμψη στο β' εξάμηνο» τόνισε. Αναφερόμενος στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ο Βιμ Ντούιζεμπεργκ υπογράμμισε ότι εμφανίζονται ισορροπημένες, έκφραση την οποία η ΕΚΤ συνηθίζει για να υποδηλώσει ότι δεν επίκεινται μειώσεις επιτοκίων, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Στις 12:19 (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,1705 δολάρια έναντι 1,1750 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα.

Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της ΕΚΤ ήταν 1,16920 δολάρια ανά ευρώ.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ευρώ θα επιχειρήσει να ανέβει πάνω από τα 1,21 δολάρια πριν από το τέλος του χρόνου αφού πρώτα δοκιμάσει να διασπάσει τα ιστορικά υψηλά των 1,1930 δολαρίων στη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Οι εκτιμήσεις, βασισμένες σε συνθετικούς πίνακες ανάλυσης, αποκαλύπτουν πως το ευρώ δεν έχει πολλά εμπόδια μπροστά του αν καταφέρει να διασπάσει τα 1,19 δολάρια. Βραχυπρόθεσμα, αναλυτές βλέπουν το δολάριο να δέχεται ήπιες πιέσεις, μακροπρόθεσμα, όμως εκτιμούν πως οι πιέσεις θα ενταθούν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα