Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τεχνολογία-τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 12:52
UPD:12:59

ΑΝΟΔΙΚΑ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινούνται σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συμβάλλουν ορισμένα ικανοποιητικά νέα από το χώρο των επιχειρήσεων και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830147.htm .

Όπως προκύπτει από έρευνα σε 2.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης επεκτάθηκε το Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 μηνών παρέχοντας ακόμη μία ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην προχθεσινή ανακοίνωση ότι τον προηγούμενο μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης επέστρεψε απρόσμενα σε ανάπτυξη για δεύτερη φορά στο τρέχον έτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/01/828556.htm .

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας λέγοντας ότι οι προοπτικές σταδιακής ανάκαμψης είναι καλές χωρίς να συντρέχουν λόγοι για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής [Βλέπε άρθρο] .

«Τα τελευταία στοιχεία συμβαδίζουμε με μέτρια ανάκαμψη στο β' εξάμηνο» τόνισε. Αναφερόμενος στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ο Βιμ Ντούιζεμπεργκ υπογράμμισε ότι εμφανίζονται ισορροπημένες, έκφραση την οποία η ΕΚΤ συνηθίζει για να υποδηλώσει ότι δεν επίκεινται μειώσεις επιτοκίων, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 15:30 στις ΗΠΑ τα στοιχεία για την ανεργία η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο 6,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 6,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 25.000 έναντι μείωσης κατά 93.000 τον Αύγουστο.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε αύξηση την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση έδειξαν κάθετη υποχώρηση, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας ασταθούς ανάκαμψης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830059.htm .

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στις 63 μονάδες το Σεπτέμβριο από 65,1 μονάδες τον Αύγουστο.

Στις 12:45 (ώρα Ελλάδος) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.229 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,47%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.233,19 μονάδες με κέρδη 1,26% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.308,11 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,96%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Siebel Systems. Ο τίτλος της ομοειδούς γερμανικής εταιρείας SAP καταγράφει κέρδη 2,97%.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τη Nokia να ενισχύεται κατά 2,17%. Aναλυτής της Nomura Internatonal αναβάθμισε την επενδυτική του πρόταση για τη φινλανδική μετοχή σε «αγορά» από «ουδέτερη» εκτιμώντας ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση.

Tέλος, σημαντικά κέρδη (4,9%) καταγράφει ο τίτλος της ΑSML. Ώθηση στη μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών έδωσε η είδηση της αναβάθμισής της από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch σε «αγορά» από «ουδέτερη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα