Προσφυγή της MIG κατά της Κύπρου για τη Λαϊκή Τράπεζα

Την αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας ζητεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 22:58
ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

O πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος μιλά στη σημερινή συνέντευξη τύπου με θέμα: «Προσφυγή της Marfin Investment Group σε διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία της επένδυσής της στην Λαϊκή Τράπεζα».

Την επίσημη έναρξη της διαδικασίας προσφυγής της Marfin Investment Group (MIG) κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της εταιρείας Ανδρέας Βγενόπουλος βάσει διμερούς διεθνούς σύμβασης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας προκειμένου να προστατεύσει την επένδυση ύψους 823 εκατ. ευρώ που έχει κάνει στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της MIG ζήτησε την αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Λαϊκής Τράπεζας και την επανόρθωση όλων των αυθαιρεσιών, παρανομιών και διακρίσεων βάσει των οποίων αποκτήθηκε ο κρατικός έλεγχος στην τράπεζα.

Μάλιστα, παρουσίασε πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν τις παραβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες οδήγησαν στην κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και των ζημιών που έχουν επέλθει στην Τράπεζα και στους μετόχους της από τη στιγμή που αντικαταστάθηκε αυθαίρετα και παράνομα η εκλεγμένη από τους ιδιώτες μετόχους Διοίκησή της και τον έλεγχο της Τράπεζας ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση.

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ότι ενώ βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων τους αν συνεισφέρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η παλαιά διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας είχε ζητήσει εγγράφως να κρατηθεί ο έλεγχος από τους ιδιώτες μετόχους αν συνεισέφεραν το 51% των κεφαλαίων και το αίτημα αυτό απερρίφθη.

Αντίθετα, εξήγησε ο κ. Βγενόπουλος, ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι αν το κυπριακό κράτος βάλει έστω και 1 ευρώ δικαιούται να διορίζει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου κάτι που φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη αποθάρρυνση όλων των ιδιωτών επενδυτών και την σχεδόν καθολική κρατικοποίηση της Τράπεζας.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος «ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτούσια αποκατάσταση στα πλαίσια της διαδικασίας φιλικής επίλυσης της διαφοράς που προηγείται της εκδίκασης της υπόθεσης από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, τότε η MIG θα δικαιωθεί απόλυτα και θα αποζημιωθεί πλήρως για την επένδυσή της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα