Θεαματική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 19:03
UPD:19:05

ΚΕΡΔΗ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών.

Το κλίμα ήταν θετικό από νωρίς το πρωί μετά από μία σειρά ικανοποιητικών νέων από το χώρο των επιχειρήσεων και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης διατηρήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά για τρίτο διαδοχικό μήνα σημειώνοντας μάλιστα άνοδο μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830147.htm .

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εξέφρασε χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας λέγοντας ότι οι προοπτικές σταδιακής ανάκαμψης είναι καλές χωρίς να συντρέχουν λόγοι για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830060.htm .

Οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό νωρίς το απόγευμα μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η είδηση ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε το Σεπτέμβριο νέες θέσεις εργασίας για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες. Η είδηση αυτή ενίσχυσε τις προσδοκίες περί ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και αύξησης των καταναλωτικών δαπανών.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, το Σεπτέμβριο η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στο 6,2%.

Τα μισθολόγια αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 57.000 έναντι μείωσης κατά 25.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Αύγουστο είχαν χαθεί 41.000 θέσεις εργασίας.

«Επιτέλους, προέκυψαν καλά νέα για την αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στο Bloomberg ιταλός διαχειριστής κεφαλαίων της Credit Suisse Asset Management στο Μιλάνο. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η οικονομία πράγματι ανακάμπτει. Οι επενδυτές έχουν ενθουσιαστεί», πρόσθεσε.

Καλύτερα από τις προβλέψεις ήταν και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών με το σχετικό δείκτη ISM να σημειώνει πτώση μικρότερη απ΄ ό,τι αναμενόταν το Σεπτέμβριο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.274 μονάδες με κέρδη 1,54%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.296,36 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,24% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.203,10 μονάδες με κέρδη 2,47%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο βρετανικός και ο γαλλικός δείκτης ενισχύθηκαν κατά 2,8% και 2,47% αντιστοίχως.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 3,86% έχοντας φθάσει τις 3.403,03 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από την παρατηρούμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

Η μετοχική τιμή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASML σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 10,6% λαμβάνοντας ώθηση και από την αναβάθμισή της από τη Merrill Lynch.

Αξιόλογα κέρδη, πάνω από 5%, κατέγραψε επίσης η μετοχή της Nokia. Aναλυτής της Nomura International αναβάθμισε την επενδυτική του πρόταση για τη φινλανδική μετοχή σε «αγορά» από «ουδέτερη» εκτιμώντας ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση.

Τέλος, μεγάλη άνοδο (8,02%) σημειώνει η μετοχή της γερμανικής εταιρείας επαγγελματικού λογισμικού SAP στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της αμερικανικής Siebel Systems.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα