Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 10:10
UPD:19:00

ΜΙΚΡΗ πτώση σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τη σημαντική άνοδο που σημείωσαν την Παρασκευή.

Αφορμές για ρευστοποιήσεις δίνουν ο περιορισμός των κερδών στη Wall Street προς το τέλος της συνεδρίασης την Παρασκευή καθώς και η προειδοποίηση της γαλλικής εταιρείας χημικών Rhodia ότι η κερδοφορία της στο τρίτο τρίμηνο θα κυμανθεί σε επίπεδα κατώτερα των αντίστοιχων περυσινών.

Η γαλλική εταιρεία προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση των συνθηκών στην αγορά που δραστηριοποιείται κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Jean-Pierre Tirouflet, ο οποίος αντικαθίσταται προσωρινά από τον Jean-Pierre Clamadieu.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.274,6 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,04%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.285,1 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.399,2 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,6%.

Πιέσεις δέχονται οι κλάδοι ασφαλειών και τραπεζών με τις γαλλικές Axa και BNP Paribas να υποχωρούν κατά 1,35% και 1,12% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται η μετοχή του ελβετικού μηχανολογικού ομίλου ABB, ο οποίος αναμένεται να εμφανίσει θετικά οικονομικά αποτελέσματα φέτος, εφόσον καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πώλησης στοιχείων ενεργητικού.

«Σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την πώληση μη-βασικών δραστηριοτήτων, είναι πιθανόν να επιστρέψουμε στην κερδοφορία, όμως μόνον εφόσον πάνε όλα κατ' ευχήν», τόνισε ο ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΒ, Γιούργκεν Ντόρμαν, σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα.

Τέλος, απώλειες 0,3% καταγράφει η μετοχή της Royal Bank of Scotland. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην εξαγορά της ιρλανδικής First Active αντί 887 εκατ. ευρώ (1,03 δισ. δολ.) .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα