ICAP: Επιδείνωση των οικονομικών τους αναμένουν τα μισά νοικοκυριά

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 17:00
UPD:17:05

Χειροτέρευση της οικονομικής τους θέσης αναμένουν περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της χώρας το 2003 (50,5%) έναντι 44,5% κατά το 2002 και 34,5% το 2001, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Icap με θέμα «Τα ελληνικά νοικοκυριά: Εκτιμήσεις για το 2002 και προσδοκίες για το 2003».

Η απαισιοδοξία είναι πολύ εντονότερη μεταξύ των συνταξιούχων, περίπου τα δύο τρίτα των οποίων αναμένουν επιδείνωση. Αντιθέτως, περισσότερο αισιόδοξοι, έναντι του μέσου όρου, είναι τα νοικοκυριά με αρχηγό επιστήμονα ελεύθερο επαγγελματία.

Η αρνητική αυτή εικόνα, σύμφωνα με την Icap, δεν διαφοροποιείται ουσιωδώς από την ανάλυση της τάσης των προσδοκιών κατά την τριετία 2001-2003. Από αυτή προκύπτει ότι η απαισιοδοξία έχει πλέον παγιωθεί. Η τάση αυτή σχετίζεται με τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ταυτοχρόνως, έχουν μειωθεί τα ποσοστά αυτών που αναμένουν βελτίωση από 14,9% σε 13,2% και η αβεβαιότητα έχει περιορισθεί αισθητά από 16,9% το 2001 σε 6,2% το 2003.

Μεταξύ της περυσινής και φετινής έρευνας δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προγραμματιζόμενες μεταβολές της καταναλωτικής δαπάνης. Ωστόσο διευρύνεται συνεχώς η ψαλίδα μεταξύ αυτών που αναμένουν αύξηση της δαπάνης τους για τρόφιμα και αυτών που προβλέπουν μείωση. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι η ζήτηση είναι ανελαστική και συνάδει με τα στοιχεία και τα παράπονα για σημαντική αύξηση των τιμών.

Από την άλλη πλευρά, διευρύνεται συνεχώς η ψαλίδα μεταξύ αυτών που προγραμματίζουν μείωση των δαπανών αναψυχής και εκείνων που σχεδιάζουν να τις αυξήσουν. Στην περυσινή έρευνα η διαφορά ήταν -11%, ενώ στην φετινή -15,1%. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα νοικοκυριά το 2002 και με τις απαισιόδοξες προσδοκίες τους για το τρέχον έτος.

Οσον αφορά στη στέγαση, στην υγεία και στην εκπαίδευση, το ισοζύγιο αύξησης-μείωσης της προγραμματιζόμενης δαπάνης παραμένει θετικό και στις τρεις τελευταίες έρευνες. Ωστόσο ακολουθεί ελαφρώς καθοδική πορεία. Αντιθέτως, στα ποτά και τον καπνό το ισοζύγιο παρέμεινε αρνητικό καθ' όλη τη διάρκεια της τριετίας 2001-2003, ενώ στην ένδυση-υπόδηση έχει γίνει αρνητικό μετά το 2001.

Αμετάβλητες παρέμειναν και οι προθέσεις των νοικοκυριών όσον αφορά τις αγορές ακινήτων και διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Το μερίδιο αυτών που προτίθενται να πραγματοποιήσουν τέτοιες δαπάνες είναι 10,7%, ελαφρώς χαμηλότερο εκείνου που είχε καταγραφεί από την έρευνα του 2002.

Η φετινή έρευνα της Icap επικεντρώθηκε στον αστικό χώρο, σε τυχαίο δείγμα 600 νοικοκυριών, κατά την περίοδο 28 Μαΐου - 30 Ιουνίου 2003.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα