Πάνω από τις 10.800 μονάδες ο Nikkei

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 09:52

ΑΝΟΔΟ για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε σήμερα ο βασικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών.

Ως βασικοί λόγοι διατήρησης του θετικού επενδυτικού κλίματος προβάλλονται η νέα άνοδος της Wall Street, η τέταρτη κατά σειρά, η σταθεροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου, που ευνοεί τους ιάπωνες εξαγωγείς και η γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 80,19 μονάδες ή 0,75% και διαμορφώθηκε στις 10.820,33 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.075,01 μονάδες αυξημένος κατά 0,58% σημειώνοντας άνοδο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε εταιρείες που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην εγχώρια αγορά εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συμβάλει στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών.

Ο τίτλος του τηλεπικοινωνιακού ομίλου KDDI σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 5,9%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών επωφελούμενες από τη σταθεροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου, η οποία αποδίδεται στους φόβους για νέα παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας με στόχο τη συγκράτηση του εθνικού νομίσματος.

Η μετοχική τιμή της Casio Computer ενισχύθηκε κατά 3,35%. Ανοδο άνω του 3% σημείωσε επίσης ο τίτλος της TDK. Με κέρδη, της τάξεως του 1,8%, έκλεισε και η μετοχή της Nintendo περιορίζοντας τις χθεσινές της απώλειες. Οι πιέσεις ακολούθησαν την προειδοποίηση της εταιρείας ότι θα εμφανίσει ζημίες – για πρώτη φορά στην ιστορία της - τριών δισ. γιεν (27 εκατ. δολ.) στο εξάμηνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εξαιτίας της υποχώρησης των πωλήσεων της κονσόλας GameCube σε συνδυασμό με τις μη ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεχώρισε η μετοχή της Nissan κλείνοντας με σημαντική άνοδο κατά 4,27%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης. Η μετοχή της UFJ Holdings υποχώρησε κατά 4,6%. Σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 3,6%, κατέγραψε και ο τίτλος της Mizuho Financial. Η παραπάνω μετοχή βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον απόηχο της είδησης ότι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, βάσει στοιχείων ενεργητικού, υπερδιπλασίασε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία πρώτου εξαμήνου χάρη σε «γενναία» επιστροφή φόρου σε συνδυασμό με κέρδη από μετοχές. Η Mizuho προβλέπει καθαρά κέρδη ύψους 230 δισ. γιεν (2,1 δισ. δολάρια) στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου.

Τέλος, πτώση 1,48% σημείωσε η μετοχή της Sony. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ιαπωνικός κολοσσός καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους σχεδιάζοντας μέχρι το 2005 να περιορίσει κατά 90% τον αριθμό ανταλλακτικών μερών που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της. Η Sony θα επιδιώξει να μειώσει τον αριθμό ανταλλακτικών μερών στις 100.000 από 840.000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα