Σε ύφεση αναμένεται να παραμείνει και φέτος η Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ΔΝΤ που «βλέπει» ανάπτυξη 1% για το 2014.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ για την παγκόσμια οικονομία
Μέχρι πρότινος, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η Ευρωζώνη θα έμπαινε φέτος σε αναπτυξιακή τροχιά, με ρυθμό ανάπτυξης 0,2%. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από τον τρέχον έτος.
«Η ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», επισημαίνει το ΔΝΤ στη σημερινή έκθεση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο χειρισμό της κρίσης χρέους.
Οι πιο αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης «θα πρέπει να υποστηριχθούν από τον πυρήνα» μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης, σημειώνει.
ΔΝΤ
Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το 2013, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψη Οκτωβρίου για ανάπτυξη 3,6%. Το 2014, το παγκόσμιο ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1%, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν οι «ουσιαστικοί» κίνδυνοι στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 2% και το 2014 στο 3%. Το ΔΝΤ, ωστόσο, απευθύνει έκκληση στην Ουάσινγκτον να αυξήσει «γρήγορα» το ανώτατο όριο του χρέους, που έχει ήδη εξαντληθεί, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στη χώρα.
Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί γύρω στο 8%, όπως και πέρσι, ενώ η Ιαπωνία θα έχει ανάπτυξη 1,2%. Γενικότερα ωστόσο το Ταμείο συνιστά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι στις αγορές.
«Πολύς δρόμος» για την εξυγίανση του χρηματοοικονομικού κλάδου
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ζου Μιν, υπογράμμισε από το Νταβός ότι ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών «έχει πολύ δρόμο να κάνει ακόμη» για να εξυγιανθεί.
Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα παραμένουν σύνθετα και η σκιώδης τραπεζική εξακολουθεί να λειτουργεί εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους τραπεζίτες και τις ρυθμιστικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά. «Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να λύσουμε τόσα πολλά [θέματα] αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα στο τραπέζι». «Η πρόοδος δεν είναι ομοιογενής», τόνισε.
«Με όλες αυτές τις διαφωνίες, η διάρθρωση της χρηματοοικονομικής αγοράς δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Προς το παρόν, δεν είμαστε πιο ασφαλείς», προειδοποίησε ο κ. Μιν, επισημαίνοντας την υψηλή έκθεση που εξακολουθεί να έχει η παγκόσμια οικονομία στον εν λόγω κλάδο. Συνολικά, ο τραπεζικός κλάδος αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 60% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές τράπεζες εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες και στρέφονται στις κεφαλαιαγορές. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, προειδοποιεί ο κ. Μιν, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση απέδειξε ότι όταν οι τράπεζες στηρίζονται στις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τις χορηγήσεις και άλλες δραστηριότητες, αντί για τα χρήματα των καταθετών, καθίστανται ευάλωτες.
Το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε, τέλος, ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι τραπεζίτες δεν συνεργάζονται όσο θα έπρεπε. «Ο διάλογος σχετικά με το εάν χρειάζεται αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο ή εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ήδη πολύ αυστηρό είναι σημαντικός, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να συνεργαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τις εποπτικές αρχές για να καταλήξουν».