Έκκληση Ιβανώφ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με θέμα το Μεσανατολικό

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 15:54

Έκκληση για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο τη διευθέτηση του Μεσανατολικού απηύθυνε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

«[Η Ρωσία] παρακολουθεί με ανησυχία την επέκταση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης στις γειτονικές χώρες. Πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη τάση. Είναι σημαντικό να εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης μίας διεθνούς διάσκεψης κατά την οποία θα δοθεί η ευκαιρία να εξεταστεί η κατάσταση στην περιοχή με μεγαλύτερη προσοχή, υπογράμμισε ο κ. Ιβανόφ μετά τη συνάντησή του με τον λιβανέζο ομόλογό του Ζαν Ομπεϊντα, σήμερα στην Μόσχα.

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της χώρας του υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά το νέο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι απέχει των προσδοκιών της Ρωσίας. «Η στάση της Μόσχας έναντι του νέου σχεδίου απόφασης θα εξαρτηθεί από το εάν θα περιλαμβάνει ή όχι την αρχή της αποκατάστασης της κυριαρχίας του Ιράκ. Η αρχή αυτή πρέπει να είναι το κλειδί του σχεδίου», επισήμανε ο ρώσος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «ο ιρακινός λαός πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη της χώρας του».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα