Αμετάβλητες οι αποδοχές το α' τρίμηνο, εκτιμούν οι επιχειρήσεις

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 16:18

Αμετάβλητες θα διατηρηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων το επόμενο τρίμηνο, εκτιμά η πλειονότητα των επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα της Icap People Solutions, ενώ δεν αναμένονται ούτε απολύσεις για το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία ηλεκτρονική έρευνα «HR Pulse», οι μισές επιχειρήσεις προχώρησαν σε περικοπή μισθών το γ’ τρίμηνο του 2012 και 4 στις 10 έκαναν μειώσεις μισθών το 2012. Επίσης, μειώθηκαν οι επιχειρήσεις που παρέχουν συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στους εργαζομένους και αυξήθηκε το ποσοστό των προσλήψεων με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ.

Πάντως, το το 44% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι σε περίπτωση μείωσης αποδοχών, πιο πιθανή είναι η μείωση ανά μισθολογικό κλιμάκιο και όχι οι οριζόντιες περικοπές.

Όπως υποδεικνύει η έρευνα, παρόλο που συνεχίζονται οι αλλαγές σε εργασιακό και μισθολογικό επίπεδο, εμφανίζονται κάποια στοιχεία σταθεροποίησης σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως είναι η εκπαίδευση και το ενδιαφέρον των εταιρειών για πιο σύγχρονη και οικονομική διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της εξειδίκευσης.

Ειδικότερα, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι αυξήθηκε η δαπάνη για την εκπαίδευση, σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, το ετήσιο κόστος εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο μειώνεται, ενώ η δαπάνη της εκπαίδευσης αφορά, κυρίως, την ανάπτυξη τεχνολογικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, παρά την ανάπτυξη του ατόμου και της συμπεριφοράς του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα