«Μάλλον ανέφικτος» ο στόχος της Ισπανίας για το έλλειμμα

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 14:22

Ανέφικτος θα αποδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα ο στόχος της Ισπανίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η έκθεση της Κομισιόν για την Ισπανία

«Σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης σημειώθηκε πρόοδος το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, ο στόχος για το έλλειμμα του 2012 κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθεί», αναφέρει η έκθεση η οποία συντάχθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η Ισπανία πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της.

Παρότι η Μαδρίτη βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εντός προγράμματος, οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές και οι υψηλές δαπάνες κοινωνικής πολιτικής έχουν πιθανότατα καταστήσει ανέφικτο τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 6,3% το 2012 από 9,4% το 2011.

Η Κομισιόν εξετάζει κυρίως το διαρθρωτικό ισοζύγιο, το οποίο είναι απαλλαγμένο από τα έκτακτα έσοδα και τις έκτακτες δαπάνες, καθώς και τις επιδράσεις του επιχειρηματικού κύκλου. Όπως διαπιστώνει, οι δαπάνες για συντάξεις δεν έχουν συμβάλει σημαντικά στη δραστική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

«Η πρόσφατη απόφαση [της κυβέρνησης] να μην αναπροσαρμόσει οι συντάξεις στην αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού θα αποφέρει εξοικονόμηση ίση με το 0,2% του ΑΕΠ», σημειώνει η έκθεση.

Για να επιτύχει τους στόχους της και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος, η Μαδρίτη θα πρέπει να αναζητήσει πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης των εσόδων.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα