Διεκόπη το ανοδικό σερί στο Τόκιο

«Πονοκέφαλος» το ισχυρό γιεν
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2003 09:44

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές μετά τη σημαντική άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου, που υπονομεύει τις ιαπωνικές εξαγωγές, και την απρόσμενη υποχώρηση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι εν λόγω παραγγελίες υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 4,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 1,1%.

Μετά από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σήμερα κατά 2,57% και διαμορφώθηκε στις 10.542,2 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης Τopix έκλεισε στις 1.054,75 μονάδες μειωμένος κατά 1,88%. Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο παραπάνω δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές Ιουλίου.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών – κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών - καθώς η σημαντική ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα τους στην αμερικανική αγορά.

Οι τίτλοι της Nissan και της Toyota υποχώρησαν κατά 6,73% και 5,11% αντιστοίχως.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οι πλέον ευάλωτες στους κινδύνους που εγκυμονούν οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεδομένου ότι βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στις αγορές του εξωτερικού», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων στη Mitsubishi Asset Management Ltd στο Τόκιο.

Σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 5,94%, κατέγραψε και η μετοχή της Canon, ενώ ο τίτλος της Sony υποχώρησε κατά 3,76%.

Η τελευταία παρουσίασε χθες τη νέα συσκευή ψυχαγωγίας PSX, την πρώτη μιας σειράς ηλεκτρονικών συσκευών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης του τμήματος ηλεκτρονικών της ιαπωνικής εταιρείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/08/831498.htm .

Τέλος, επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και σε μετοχές «αμυντικού» χαρακτήρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα