Βρετανία: 43.000 νέες περικοπές παρά τις ελλείψεις

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 07:00
EUROKINISSI

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, διαχειριστές ενεργητικού και άλλες εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου εκτιμάται ότι κατήργησαν ήδη 25.000 θέσεις εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Επιπλέον 43.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χάσει η βρετανική βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο εξάμηνο μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες των εταιρειών για μείωση του κόστους.

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων (CBI), τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, διαχειριστές ενεργητικού και άλλες εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου εκτιμάται ότι κατήργησαν 25.000 θέσεις εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 και ενδεχομένως να περιορίσουν το εργατικό τους δυναμικό κατά 18.000 θέσεις εργασίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περικοπές εργατικού δυναμικού από εταιρείες της βιομηχανίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν υπερβεί από το 2012 τις 115.000 θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από στοιχεία του Bloomberg.

H Morgan Stanley -που έχει δραστηριότητες στο Λονδίνο- φέρεται να εξετάζει την κατάργηση περίπου 1.600 θέσεων από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Citigroup ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι θα καταργήσει περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας και θα αποσυρθεί από ορισμένες αναδυόμενες αγορές, ώστε να μειώσει το κόστος. «Αυτό που βλέπουμε είναι έξοδος από ορισμένα προϊόντα, περιοχές ή αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων από τη μία και από την άλλη αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο», επισημαίνει ο Κέβιν Μπάροους, στέλεχος της PwC.

Συμπεριλαμβανομένου του νέου «κύματος» περικοπών, από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 έχουν χαθεί συνολικά περίπου 132.000 θέσεις εργασίας από τη βρετανική βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αναφέρει το CBI. Πέραν των απολύσεων, τα στελέχη τραπεζών συνταξιοδοτούνται πιο γρήγορα, ενώ τα νέα στελέχη δεν προσελκύονται πλέον από τον τραπεζικό τομέα ή τις αγορές κεφαλαίου, που κάποτε ήταν από τους πιο δημοφιλείς, αναφέρει ο κ. Μπάροους.

Εξάλλου, οι κενές θέσεις στο Σίτι του Λονδίνου μειώθηκαν κατά 36% το Δεκέμβριο έναντι του προηγουμένου μηνός, στις 1.323 θέσεις, από 2.079 θέσεις του Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Morgan McKinley. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας, το 1/3 των στελεχών στο Σίτι αναμένουν αύξηση των βασικών τους αποδοχών για το 2013, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσελκύσουν και διατηρήσουν τα καλύτερα ταλέντα.

Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) προβλέπει ότι τα μπόνους των στελεχών στο Σίτι για τις επιδόσεις το 2012 θα είναι μειωμένα κατά το ήμισυ στο 1,6 δισ. στερλίνες (2,5 δισ. δολάρια) και θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά μέχρι το 2015.

Ανησυχίες

«Σχεδόν το 1/3 των εταιρειών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση των CBI και PwC εκφράζουν ανησυχίες μήπως δεν έχουν αρκετό προσωπικό που θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των νέων, αυστηρότερων κανονισμών, ενώ εκτιμούν ότι οι ελλείψεις προσωπικού υπονομεύουν τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες.

Παρ' όλα αυτά, τα κέρδη των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, γι' αυτό και το 27% των επιχειρήσεων εμφανίζονται πιο αισιόδοξες, το υψηλότερο ποσοστό από το Μάρτιο του 2012.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα