Ντάισελμπλουμ: Προτεραιότητα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 19:54
REUTERS/ERIC VIDAL

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ έφθασε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Ολλανδός πολιτικός ο αναμένεται να τοποθετηθεί εντός της ημέρας επικεφαλής του Eurogroup.

Πρωταρχικό μέλημα χαρακτήρισε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη σύνοδο του Eurogroup

H δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και μοναδικού υποψήφιου για την προεδρία του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Eurogroup.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως σε ό,τι αφορά στην Κύπρο αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη», δήλωσε.

Κατά την προσέλευσή του νωρίτερα στη συνεδρίαση ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι από απόψε το βράδυ ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

Ο 46χρονος σοσιαλιστής πολιτικός θα παρουσιάσει σήμερα στους ομολόγους του το όραμα και τις προτάσεις του για τον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup. Αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού στην οικονομική πολιτική πριν από τη λήψη κάθε απόφασης και να αναφερθεί στα λεγόμενα «πακέτα συμφωνίας» (συμβόλαια) που τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να υπογράφουν με την Κομισιόν σχετικά με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαίρει της στήριξης του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του απερχόμενου προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν έχει ενθουσιάσει τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ολλανδία, χώρα που διατηρεί τα ΑΑΑ, υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της πιο στενής επιτήρησης σε θέματα προϋπολογισμού, γεγονός που προβληματίζει τη Γαλλία. Σύμφωνα επίσης με τον Π. Μοσκοβισί, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, καθώς δεν έχει συμπληρώσει ούτε τρεις μήνες ως υπουργός Οικονομικών.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup θα γίνει απόψε με απλή πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα