ΚΕΕΜ: Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2003 14:40

Με σημαντικό ρυθμό αυξάνονται οι εξαγωγές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε αντίθεση με το σύνολο των εξαγωγών που παρουσιάζουν στασιμότητα τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το έτος 2003.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) που έχει ιδρύσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με βάση τα οριστικά στοιχεία του 2000 με τίτλο «Τα βασικά εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδος το έτος 2000».

Στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας περιλαμβάνονται όργανα και επιστημονικές συσκευές ελέγχου κλπ., μηχανήματα και συσκευές παραγωγής ενέργειας, βιομηχανικών εφαρμογών, μηχανών γραφείου και επεξεργασίας στοιχείων, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα και πετροχημικά. Η αξία των εξαγωγών τους αυξήθηκε κατά 57% στην περίοδο 1996 – 2000, και από 8% του συνόλου των εξαγωγών το 1996, έφθασε σε 12,7% το 2000. Τα “ηλεκτρικά μηχανήματα, συσκευές και εξαρτήματα”, είναι η μεγαλύτερη κατηγορία με εξαγωγές που έφθασαν το 2000 τα 358 εκατ. δολ.

Το μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης στην περίοδο 1996 - 2000, σημείωσαν οι “συσκευές και εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών”, “μηχανές γραφείου και επεξεργασίας στοιχείων” και τα “ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα” (38,3%, 36,4% και 33,6%, αντίστοιχα). Στο σύνολο τους, οι εξεταζόμενες κατηγορίες προϊόντων σημείωσαν, στην περίοδο αυτή, μέση ετήσια αύξηση σε αξία +11,7%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των εξαγωγών ήταν αρνητικός (-0,3%).

Τέλος, αύξηση παρουσίασε η αξία των εξαγωγών τόσο σε δολάρια, όσο και σε ευρώ, τρέχουσας αξίας κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2000, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 1999. Η αύξηση σε δολάρια ανήλθε σε 5,9% (ή 22,5% σε ευρώ). Όμως, την ίδια περίοδο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,5% σε δολ. (ή 26,6% σε ευρώ) με αποτέλεσμα την διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2.231 εκ. δολ. (ή 5.282 εκ. Ευρώ).

Γενικότερα τα προϊόντα παρουσιάζονται σε τρεις βασικούς πίνακες, ένα για κάθε κατηγορία προϊόντων (αγροτικά, πρώτες ύλες & καύσιμα, και βιομηχανικά). Η κατάταξη των προϊόντων γίνεται σε φθίνουσα σειρά με βάση την αξία τους στο 2000. Για ορισμένες ευρύτερες κατηγορίες προϊόντων (όπως, έτοιμα ενδύματα, φρούτα και λαχανικά, μη σιδηρούχα μέταλλα, είδη από μή μεταλλικά ορυκτά, κλωστοϋφαντουργικά και προϊόντα ‘υψηλής τεχνολογίας’), υπάρχουν ειδικοί αναλυτικοί πίνακες με πρόσθετα στοιχεία, ενώ για τις κυριότερες 2-ψήφιες κατηγορίες, παρουσιάζεται διαγραμματικά η εξέλιξη της εξαγωγικής τους συμπεριφοράς (όγκος, αξία και μέση αξία) για την περίοδο 1996-2000.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΚΕΕΜ, αξιοσημείωτο δυναμισμό (υπερδιπλασιασμό της αξίας των εξαγωγών) παρουσίασαν το 2000, σε σχέση με το 1999, οι εξαγωγές των προϊόντων: “απορρίμματα χαλκού”, “βουτάνιο”, “βενζίνη”, “δέρματα ακατέργαστα από πρόβατα”, “ζωγραφικοί πίνακες & σχέδια”, “εξαρτήματα για συσκευές τηλεπικοινωνίας”, “φωτογραφικό χαρτί”, “αιθέρες”, “φυσικές ορυκτές ύλες & άνθρακες ζωικής προέλευσης” και “πλάκες, φύλλα & ταινίες από προπυλένιο”.

Αντίθετα, υποχώρησαν σημαντικά (μείωση μεγαλύτερη του 30%) οι εξαγωγές των προϊόντων:“σιτάρι σκληρό”, “άλλα κλάσματα λαδιών”, “παρθένο ελαιόλαδο”, “στηθόδεσμοι”, “άλλα νήματα από τεχνητές υφαντικές ίνες βισκόζης”, “σαντάιγ, πουλόβερ, γιλέκα, κλπ.”, “πολυχλωριούχο βινύλιο”, “παντελόνια, βερμούδες και σόρτς”, “πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο επιστρ., πλάτους. 600mm”, “αεροστρόβιλοι” και “Πλατέα προϊόντα ελάσεως πλάτους 600mm & πάχος 4,75mm”.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα