Ανέκαμψε η Σοφοκλέους

Πάνω από τις 2.100 μονάδες και πάλι ο Γ.Δ.
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2003 16:31
UPD:16:42

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς η ανάκαμψη του ΟΤΕ και των τραπεζών συνέβαλαν στη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,42% και διαμορφώθηκε στις 2.123,22 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 2.134,60.

Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 171,4 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν 281 σημείωσαν άνοδο, 41 υποχώρησαν και 37 παρέμειναν σταθερές.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των κλαδικών δεικτών, τα σημαντικότερα κέρδη (4,38%) κατέγραψε ο ασφαλιστικός, ενώ πτώση (0,10%) σημείωσε μόνο ο κλωστοϋφαντουργικός.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο τίτλος του ΟΤΕ, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,45% και διαμορφώθηκε στα 10,02 ευρώ παρουσιάζοντας συναλλακτική δραστηριότητα 1.155.563 τεμαχίων.

Οι μετοχές της Cosmote και της Vodafone-Panafon ενισχύθηκα κατά 1,98% και 0,68% αντιστοίχως.

Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν και οι τίτλοι του τραπεζικού κλάδου, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης. Η μετοχική τιμή της Τράπεζας Αττικής σημείωσε ενισχύθηκε κατά 4,35%, ενώ οι μετοχές της Γενικής, της ΕΤΒΑ και της Εγνατίας έκλεισαν με άνοδο άνω του 3% έκαστη.

Ο τίτλος της Εμπορικής έκλεισε με κέρδη 2,16%, ενώ αντιθέτως η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,33%. Ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 8,54 ευρώ ενισχυμένος κατά 1,67%.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση μετά τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις για τη διάθεση μετοχών των παραπάνω τραπεζών σε θεσμικούς επενδυτές.

Ως γνωστόν, με τη διάθεση του πακέτου το Δημόσιο θα αποκομίσει έσοδα εκτιμώμενα στα 460 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας την άμεση συμμετοχή του στο 11% και ανεβάζοντας σε 25,5% το ποσοστό που ελέγχουν οι ξένοι θεσμικοί στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/08/831482.htm .

Παράγοντες της αγοράς υποδέχθηκαν ωστόσο με θετικά σχόλια τις παραπάνω ανακοινώσεις. «Συμφωνίες σαν αυτές που ανακοινώθηκαν χθες από την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς είναι καλές εξελίξεις για τη χρηματιστηριακή αγορά, εάν μάλιστα οι διαδικασίες ολοκληρωθούν επιτυχημένα όπως στην περίπτωση της Αlpha Bank, οι προοπτικές είναι πολύ καλές» σημειώνει ο πρόεδρος της Π & Κ ΑΧΕΠΕΥ, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «Κατ' αρχάς θα δημιουργηθούν κάποια χαμηλά "floors" στα συγκεκριμένα βαριά χαρτιά που δύσκολα θα σπάσουν προς τα κάτω.

Το σύνολο του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να ωφεληθεί από τις εξελίξεις αυτές και κατ' επέκταση και ο γενικός δείκτης που ας μην ξεχνάμε είναι τραπεζοκεντρικός.

Προφανώς θα υπάρξουν κάποιες ρευστοποιήσεις μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, πάντως μέρος των χθεσινών πιέσεων έτσι κι αλλιώς οφείλετο στην υποχώρηση των ξένων αγορών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για διατήρηση θετικής τάσης στην αγορά είναι πάντα και η ανάλογη εικόνα των λοιπών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων», καταλήγει ο πρόεδρος της Π & Κ ΑΧΕΠΕΥ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα