Με τραπεζικά blue chip σε αναζήτηση χαμηλών τριών μηνών, οι κίνδυνοι παραμένουν

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 09:09

Μπορεί η δυναμική στην συνεδρίαση της Παρασκευής να ήταν ενθαρρυντική για αισιόδοξες προσδοκίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι παρακινδυνευμένο να πιστέψουν οι ιδιώτες επενδυτές, χωρίς δεδομένα από την εβδομάδα που ξεκινάει, ότι στο ΧΑ το  «January Effect» είναι ικανό να φέρει στον ΓΔ κέρδη πολύ πάνω από τα τρέχοντα. Υπολογίζουμε, ως ανώτερο όριο, άνοδο της τάξης του 10%. Ήδη από την μελέτη του τύπου το Σαββατοκύριακο και πριν την είδηση της έκρηξης αυτοσχέδιας βόμβας στο Mall, η εικόνα του μηχανισμού των συναλλαγών είχε επιβαρυνθεί με την πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή που συνοδεύτηκε από πτώση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος με εξαίρεση τις συνεδριάσεις τη Δευτέρα και την Παρασκευή.  

Οι Κεντρικές Τράπεζες με πρώτη εκείνη της Ιαπωνίας θα ανακοινώσουν αυτή τη βδομάδα την πολιτική τους αναφορικά με την ρευστότητα που θα παρέχουν στις αγορές αξιών και αναμένεται αύριο μια απόφαση που θα δείξει πως σε παγκόσμια κλίμακα ακολουθούν μια ενιαία γραμμή. Αυτή της ποσοτικής χαλάρωσης με κάθε τρόπο, που θεωρούν πιο κατάλληλο για κάθε οικονομία.

Παρά την υποχώρηση των βασικών δεικτών μετά από δύο εβδομάδες ανόδου στο νέο έτος, δεν άλλαξε υπολογίσιμα η ετήσια επίδοση των δεικτών, κύρια όσον αφορά τον ΓΔ. Εμφάνισε πτώση -0,6% έναντι 1,6% του 25αρη όταν ο FTSEM δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα με απώλειες 3,4% αλλά παρέμεινε με απόδοση στο 2013 περίπου 10% την καλύτερη από τους άλλους δύο. Άρα έχουν βάση οι εκτιμήσεις που θέλουν να αποφασίστηκε ρευστοποίηση θέσεων για ενθυλάκωση κερδών που σχηματιστήκαν τους τελευταίους δύο μήνες.

Το βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών ήταν οι σταθερές σχεδόν πιέσεις στις τράπεζες και το επίσης αμετάβλητο αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές του 25αρη που εμφάνισαν πολύ σημαντικά κέρδη. Αναφερόμαστε στην πτώση της ΑΛΦΑ κατά -21,3%, ΠΕΙΡ -12,12%, ΕΥΡΩΒ -10,47%, ΕΤΕ -8,40%, ΚΥΠΡ -6,32% και πάνω από -7% έχασαν από το αντιτραπεζικό μπλοκ οι ΤΙΤΚ και ΜΙΓ. Στον αντίποδα ξεχώρησαν για τα κέρδη τους οι ΔΕΗ +11,85%, ΟΛΠ +8,71%, ΟΤΕ +7,56% και ΜΟΗ +4,64%. Θα λέγαμε ότι οι νικητές της εβδομάδας ενίσχυσαν το ανοδικό τους momentum και οι χαμένοι το πτωτικό που τους διακρίνει.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι σημείωσαν υψηλά εβδομάδας την Παρασκευή, που έγιναν και υψηλά τελευταίων 12 μηνών, οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Αυτές λοιπόν έχουν το πιο φρέσκο ανοδικό momentum και θεωρούμε πως αρκετές από αυτή την ομάδα θα συνεχίσουν την πορεία για ψηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την κίνηση των βασικών δεικτών. Ο αριθμός των τίτλων του FTSEM με ανάλογα χαρακτηριστικά είναι μικρότερος αφού περιορίστηκε στις ΙΚΤΙΝ, ΙΝΤΚΑ και ΟΛΘ. Στον αντίποδα με χαμηλά εβδομάδας που σημειώθηκαν την Παρασκευή και έγιναν ως και ελάχιστα των τελευταίων 3 μηνών ανακαλύψαμε από τον 25άρη την ΑΛΦΑ και την ΠΕΙΡ και από τον δείκτη της μεσαίας την ΑΤΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα