Γαλλία : Πολύ χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2003

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2003 08:03

Με τους χαμηλότερους ρυθμούς, μέσα σε μια δεκαετία, θα αναπτυχθεί φέτος η γαλλική οικονομία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης και σε ποσοστό μόλις 0,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Insee, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του, δύο εβδομάδες μετά τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 0,2% μετά από αύξηση 1,3% που είχε σημειώσει το 2002. Τον Ιούνιο, το Insee είχε προβλέψει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα ήταν της τάξης του 0,8%.

Η αναθεώρηση των στοιχείων, ήταν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι θερινές διακοπές μείωσαν την παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών Renault S.A. και PSA Peugeot Citroen και κράτησαν μακριά τους καταναλωτές από τα καταστήματα, των οποίων οι δαπάνες συμβάλλουν περισσότερο από το ήμισυ στο ΑΕΠ της χώρας.

Η μείωση της φορολογίας, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις δαπάνες των καταναλωτών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε αντίθεση με τη μείωση των επενδύσεων, αλλά και των εξαγωγών, επεσήμανε το Insee.

«Αυτή, είναι η τρίτη χειρότερη χρονιά, από οικονομικής άποψης, μέσα στο τελευταίο ήμισυ του αιώνα, μετά το 1993 και το 1974», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Michel Devillier, αναλυτής του Insee, συμπληρώνοντας : «Ο ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να είναι 0,5% κάθε τρίμηνο, προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη 1,7% το επόμενο έτος, στο οποίο η κυβέρνηση βασίζει τον προϋπολογισμό».

Η γαλλική οικονομία του 1,8 τρισ. δολ. αποτελεί περίπου το 1/5 της οικονομίας των χωρών-μελών που συναλλάσσονται με ευρώ.

Οσον αφορά στο τρίτο τρίμηνο του έτους, το Insee προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι 0,2% και 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, καθώς αυξάνονται οι δαπάνες των καταναλωτών και η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ θα αυξήσει τις εξαγωγές της χώρας από το τέλος του 2003. Προβλέψεις για το ερχόμενο έτος δεν έκανε το Ινστιτούτο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα