Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2001 20:48
UPD:20:52

Η άνοδος των δεικτών στη Wall Street αφύπνισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις αγορές της Ευρώπης με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δείκτες να κλείσουν με κέρδη.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,69% και διαμορφώθηκε στις 4.818,6 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.044,66 μονάδες με άνοδο 1%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 442,83 μονάδες αυξημένος κατά 1,23%, ενώ στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχώρησε κατά 0,24% και έκλεισε στις 5.905,4 μονάδες.

Περίπου μισή ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,61% και έχει φθάσει τις 4.265,96 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των πετρελαιοειδών μετά τη διαβεβαίωση της BP ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά της αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες, έκλεισε με άνοδο 3,3% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ αντιθέτως ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών από το χώρο των ΜΜΕ και της επικοινωνίας στον απόηχο της σημερινής προειδοποίησης που απηύθυνε η διαφημιστική εταιρεία Havas. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι εμφάνισε ζημία το πρώτο εξάμηνο και ότι θα προβεί στην περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας στο παρισινό χρηματιστήριο να κλείσει με απώλειες 12,46% συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχές ομοειδών επιχειρήσεων.

Πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος των αερομεταφορών: η μετοχή της British Airways υποχώρησε κατά 5,22%, της Lufthansa κατά 4,29%, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τη μετοχή της Air France, η οποία έκλεισε κατά 7,8% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.

Σήμερα, η ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι θα περικόψει το 10% των πτήσεών της και θα προβεί σε αντίστοιχες απολύσεις. Αντίστοιχες περικοπές ανακοίνωσε και η Austrian Airlines, ενώ o βελγικός αερομεταφορέας Sabena βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/02/166714.htm . Την ίδια ώρα, τα αεροσκάφη της Swissair παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/02/166723.htm .

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και σήμερα η ανακοίνωση ανησυχητικών στοιχείων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, υποχώρησε για έβδομο κατά σειρά μήνα το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο -15 που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1998.

«Η Ευρώπη εισέρχεται σε ύφεση ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" o Αlain Kerguiduff, διαχειριστής κεφαλαίων στη Societe Generale Asset Management στο Παρίσι. «Η οικονομία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επιδείνωσαν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σήμερα στις 21:15' (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της Fed για το επίπεδο των παρεμβατικών επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα προβεί σήμερα σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου, στην ένατη από την αρχή του έτους, προκειμένου να τονώσει την εξασθενημένη αμερικανική οικονομία.

Σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Bloomberg", η πλειονότητα των ερωτηθέντων οικονομολόγων εκτιμά ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 0,5%. Εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη αυτή, τότε το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 2,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1962. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21:15' ώρα Ελλάδος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα