ΥΠΟΙΚ: Καθαρό όφελος στην οικονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κεντρική προτεραιότητα η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 13:05

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, διαβεβαιώνοντας ότι όπως και με άλλα ακίνητα του Δημοσίου, η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης και εντάσσεται στο συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Πανούση στον Γ. Στουρνάρα

Η με αριθμό 834/15-1-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή  Α΄ Αθήνας της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννη Πανούση προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το κόστος συντήρησής τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούση, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ανήκει στην αρμοδιότητα της Εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), η οποία διαχειρίζεται τα εξής δεκατρία  Ολυμπιακά Ακίνητα:

1. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου
2. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά
3. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων
4. Πανθεσσαλικό Στάδιο
5. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου
6. Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή
7. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου
8. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας
9. Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC)
10. Κέντρο Γραπτού Τύπου
11. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου
12. Παμπελοννησιακό Στάδιο
13. Παγκρήτιο Στάδιο 

Για τα έξι πρώτα, πλην του Beach Volley και της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει την ευθύνη και της  συντήρησης - λειτουργίας, με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται στο ποσό του 1.100.000 ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο  υπουργός, η  περαιτέρω αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας ΕΤΑΔ Α.Ε. εξετάζεται στο πλαίσιο του εκπονούμενου συνολικού επιχειρησιακού Σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων, ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, παρατήρησε ότι το Δημόσιο αποξενώνεται από την περιουσία του, όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται λεία καταπατήσεων.

Όσον αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανακοίνωσε ότι το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».

Από αυτά,  διευκρίνισε, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα  κλπ. Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία - «έργα δηλ. που έμειναν στην κοινωνία». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, στα οποία -όπως σημείωσε- συμπεριλαμβάνονται  παρεμφερή δημόσια έργα.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα. Έφεραν τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Μόνο από το ΦΠΑ, που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε τεράστια δημοσιότητα.
Συνεπώς από την ανάλυση κόστους- οφέλους, προκύπτει ότι υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα