Λαγκάρντ: Η Ελλάδα επανακτά την εμπιστοσύνη

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 20:15
REUTERS/GARY CAMERON

Η  διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Τουλάχιστον ένας χρόνος θα απαιτηθεί για να μπορέσουν οι δανειστές της Ελλάδας να κρίνουν εάν η χώρα έχει τηρήσει δεσμεύσεις της, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακόμα επανέλαβε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι επανακτά την εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της χώρας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ίδια υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να κατηγορήσει κανένα για τυχόν λάθη του παρελθόντος στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν θέλω να ξαναγράψω την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά στην ερώτηση για λάθη που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το μέλλον και ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού να έχουν αντίκρισμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επίσης αναφέρθηκε στην χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση 3,24 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση επίσης στις αποφάσεις των Ευρωπαίων να δοθεί επιπρόσθετος χρόνος για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Όσον αφορά ειδικότερα την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα, τόνισε ότι παράτειναν τη χρονική διάρκεια για την αποπληρωμή των δανείων τους, έχουν μειώσει τα επιτόκια των διμερών δανείων ενώ θα μελετήσουν, αν χρειαστεί, τη λήψη πρόσθετων μέτρων υπό όρους για την παροχή κι άλλης βοήθειας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

REUTERS

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και ενδεχομένως να προσπαθήσει να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, τόνισε η Λαγκάρντ.

Οι κυβερνήσεις των χωρών απέφυγαν την οικονομική κατάρρευση σε πολλές περιοχές του κόσμου αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική που ακολουθούν ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της αβεβαιότητας, προειδοποίησε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια κάλεσε τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής να μην καθησυχάσουν τώρα που διαφαίνεται μια μικρή ανάκαμψη. «Δεν είναι καιρός για χαλάρωση. Θα πρέπει να αποφύγουμε την υποτροπή», τόνισε.

Αναφερόμενη στην περίπτωση της Πορτογαλίας, είπε ότι απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση σημειώνοντας ωστόσο πως η χώρα έχει επιτύχει πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος. Η Πορτογαλία έχει βελτιώσει σημαντικά το έλλειμμά της και μάλιστα τα 2/3 της διαδρομής έχουν ήδη συμπληρωθεί, υπογράμμισε.

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα