Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 18:56
UPD:19:00

ΝΕΥΡΙΚΟ ήταν σήμερα το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Δυτικής Ευρώπης εν μέσω αντιφατικών στοιχείων για την πορεία της οικονομίας και τις εταιρικές επιδόσεις.

Μετά από αρκετές εναλλαγές μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου οι κυριότεροι δείκτες έκλεισαν τελικά στο «κόκκινο» παρά την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/10/832454.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.311 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,07%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.306,12 μονάδες με απώλειες 0,57%, ενώ στη Φρανκφούρτη –σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης - ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,56%, στις 3.462,41 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 Νοεμβρίου το ωράριο συναλλαγών της γερμανικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα εναρμονιστεί με εκείνο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Θεαματική άνοδο κατά 14,3% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής Amersham μετά την είδηση ότι η General Electric θα προβεί στην εξαγορά της πρώτης αντί 9,5 δισεκ. δολ. http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/10/832362.htm επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών.

Αντιθέτως, με πτώση (0,58%) έκλεισε η μετοχή της Carrefour αδυνατώντας να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη. Ο γαλλικός όμιλος λιανικής ανακοίνωσε μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης ότι στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών βιομηχανιών μετά την εκ νέου αναρρίχηση του ενιαίου νομίσματος πάνω από το επίπεδο των 1,18 δολαρίων. Η ενίσχυση του ευρώ καθιστά ακριβότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις ξένες αγορές και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά τους.

Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου μετά την αναβάθμιση των γερμανικών HypoVereinsBank και Commerzbank από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch. Οι τίτλοι των παραπάνω τραπεζών στη Φρανκφούρτη ενισχύονται αυτή την ώρα κατά 2,2% και 3,15% αντιστοίχως.

Μεγάλη άνοδο, άνω του 4%, σημειώνει και η μετοχή της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Schering μετά την αναβάθμισή της από τη Morgan Stanley.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα