Ρωσία: Το αργό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 δολάρια το βαρέλι

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 19:40

Η Ρωσία, δεύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, επέκρινε δημόσια τον ΟΠΕΚ, λέγοντας ότι τα 28 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ υψηλή τιμή, και τόνισε ότι η ίδια είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή της.

«Διαφωνούμε με τον ΟΠΕΚ γιατί πιστεύουμε ότι οι τιμές άνω των 25 δολαρίων πλήττουν την κατανάλωση», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Ιγκόρ Γιουσούφοφ.

«Για μας είναι επαχθές το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής γιατί αν κλείσουμε κάποια πηγάδια, θα μας πάρει 3-6 μήνες να τα ξανανοίξουμε...η στρατηγική μας είναι να αυξήσουμε τον όγκο της παραγωγής ελαφρά και να προστατεύουμε τις τιμές», πρόσθεσε.

Η Ρωσία παράγει 8,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, και προμηθεύει με τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια αργού και δύο εκατομμύρια διυλισμένων προϊόντων ημερησίως τη Δύση.

Στο παρελθόν η Ρωσία έχει πολλές φορές συμφωνήσει να μειώσει τις εξαγωγές από κοινού με τον ΟΠΕΚ, αλλά έχει μείνει μόνον στα λόγια. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να μειώσει τις εξαγωγές γιατί θα έρθει σε σύγκρουση με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που επενδύουν στη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα