Το Ευρωκοινοβούλιο «θα εγκρίνει» στους κανονισμούς για τους οίκους αξιολόγησης

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 14:52

Το «πράσινο φως» αναμένεται να δώσει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο στους νέους κανονισμούς οι οποίοι θα διέπουν τη λειτουργία των οίκων πιστωτικής αξιολόγησης και θα περιορίζουν τη συχνότητα των μεταβολών στο αξιόχρεο των χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωκοινοβουλίου καταρτίστηκε τον Νοέμβριο ένα συμβιβαστικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα μπορούν οι οίκοι να κάνουν αλλαγές στις αξιολογήσεις τους που δεν έχουν ζητηθεί, με ανώτατο όριο τρεις σε ένα χρόνο. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο κανονισμών που επιβάλλει η ΕΕ στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2007, οι οίκοι αξιολόγησης βρέθηκαν στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής για το ρόλο τους στην κατάρρευση των αγορών, καθώς είχαν δώσει την ανώτερη βαθμολογία σε σύνθετα πιστωτικά προϊόντα που προκάλεσαν στη συνέχεια μεγάλες ζημιές στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Την αγανάκτηση των πολιτικών προκάλεσαν επίσης οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - λόγω της χρονικής στιγμής που επέλεγαν για να υποβαθμίζουν το αξιόχρεο πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Στο επίκεντρο της νέας νομοθεσίας βρίσκονται πέντε αλλαγές:

  • Πρώτον, αποθαρρύνεται η αυτόματη χρήση των αξιολογήσεων από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.
  • Δεύτερον, επιδιώκεται ο περιορισμός της επιρροής των μεγάλων εταιρειών του κλάδου.
  • Τρίτον, επιβάλλονται περιορισμοί ως προς τη συχνότητα με την οποία μπορούν οι οίκοι να μεταβάλλουν το αξιόχρεο των κρατών.
  • Τέταρτον, διευκολύνεται η άσκηση αγωγών κατά των οίκων για αμέλεια.
  • Πέμπτον, αποτρέπεται η αξιολόγηση των ομολόγων εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων οι οίκοι αξιολόγησης κατέχουν σημαντικό μερίδιο.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα