«Εντός των ημερών» θα εγκριθεί η δόση των 9,2 δισ. ευρώ

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 14:46
REUTERS/DADO RUVIC

 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το «πράσινο φως» από τους ευρωπαίους εταίρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα παραμένει «εντός προγράμματος», ανέφεραν σήμερα ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η καταβολή της δόσης του Ιανουαρίου αποτελεί τυπικό θέμα, καθώς  «η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τον Δεκέμβριο», εξήγησε μια πηγή. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η μοναδική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης είναι η τήρηση του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η φορολογική μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε από την Αθήνα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τρόικας, το οποίο σημαίνει ότι «η προϋπόθεση έχει εκπληρωθεί».

Η εκταμίευση της δόσης θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Η επίσημη απόφαση για την καταβολή της δόσης θα ληφθεί ως το τέλος του μήνα από το συμβούλιο διευθυντών του ESM, στο οποίο μετέχουν κυρίως οι διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει ακόμη δύο δόσεις των 2,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του πακέτου των 49 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε τον Δεκέμβριο και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα