Αισιόδοξος για την οικονομία ένας στους δύο CEOs

Έρευνα των ΕΣΑΕ/ICAP
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 13:51
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Θετικές είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) ενισχύθηκε στις 115 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του 2012, συνεχίζοντας για πέμπτο τρίμηνο την ανοδική του πορεία. Η σταθερή βελτίωση του δείκτη εκφράζει την αισιοδοξία ότι μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και τη θετική απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση των 52,5 δισ. η ελληνική οικονομία, παρά το σημαντικό κόστος προσαρμογής, θέτει τις βάσεις για επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εννιά στους δέκα CEOs εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της απόφασης για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2012:

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 149 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη έναντι του περασμένου έτους αυξήθηκε σημαντικά σε 18% έναντι 3% του προηγούμενου τριμήνου. Συνεχίζονται οι θετικές προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά οι οποίες αποτυπώνονται στη σημαντική βελτίωση του δείκτη στις 196 μονάδες. Σχεδόν ένας στους δύο CEOs θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν στάσιμος έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Τρεις στους τέσσερις CEOs πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 154 μονάδες. Οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι έναντι των υπόλοιπων μεγεθών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει νέα άνοδο στις 65 μονάδες. Ένας στους τέσσερις CEOs δηλώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της εταιρείας του είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν. Θετικές για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους το επόμενο έτος. Ο δείκτης ανήλθε στις 137 μονάδες έναντι 126 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που αισιοδοξούν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεών τους το επόμενο έτος αυξήθηκε σε 54% έναντι 47% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 77 μονάδες έναντι 73 του προηγούμενου τριμήνου. Το 16% των CEOs δήλωσε ότι τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, στις βιομηχανικές επιχειρήσεις καταγράφεται διαφοροποίηση έναντι των υπόλοιπων τομέων με μείωση του δείκτη.

Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών συνέχισε την ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες. Το 25% των CEOs δηλώνουν ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι αυξημένη κατά τον επόμενο χρόνο.

Ο δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση σημείωσε κάμψη στις 51 μονάδες έναντι 53 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δήλωσε ότι δεν υπήρξαν μεταβολές στην απασχόληση των επιχειρήσεών τους αυξήθηκε σε 37% (έναντι 30% το προηγούμενο τρίμηνο). Παράλληλα, το ποσοστό των CEOs στις επιχειρήσεις των οποίων σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης διαμορφώθηκε σε 48% (έναντι 50% το προηγούμενο τρίμηνο). Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε άνοδο στις 108 μονάδες έναντι 93 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει το επόμενο έτος αύξηση της απασχόλησης βελτιώθηκε σε 19% έναντι 15% το προηγούμενο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα