Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Στα υψηλά δύο ετών ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 13:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πολύ σημαντικό είναι ότι αίρεται η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ενώ επιβεβαιώνεται η βούληση των εταίρων μας για κοινή συμπόρευση στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων της χώρας.

Σε υψηλά διετίας αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, χάρη στη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και στην τόνωση των προσδοκιών σε όλους τους κλάδους πλην των κατασκευών.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και ανήλθε στις 84,1 μονάδες.

Η απόφαση του Eurogoup για έγκριση της εκταμίευσης πόρων ύψους € 49,1 δισ., τα οποία θα διοχετευθούν στην οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2013, επιτρέπει την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη συνέχιση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη μερική άρση της πιστωτικής ασφυξίας στην οικονομία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αίρεται η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ενώ επιβεβαιώνεται η βούληση των εταίρων μας για κοινή συμπόρευση στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων της χώρας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, επιβεβαιώνουν τη σταδιακή αντιστροφή του κλίματος και διεθνώς.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, επιβεβαιώνουν τη σταδιακή αντιστροφή του κλίματος και διεθνώς. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ο φόβος της ανεργίας είναι έντονος. Ειδικότερα:

Στη Βιομηχανία, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, εξέλιξη όμως που αντισταθμίζεται από τη βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης και τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποθεμάτων.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν αισθητά, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από τη βελτίωση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση.

Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.

Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, όπως και οι προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταγράφουν αξιοσημείωτη βελτίωση. Από την άλλη πλευρά, τόσο η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, όσο και οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ελαφρά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα