Μπερνάνκι: Επιτακτική ανάγκη η αύξηση του ορίου δανεισμού

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 10:58
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Είναι πολύ, πολύ σημαντικό το Κογκρέσο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αύξηση του ορίου δανεισμού προκειμένου να μην βρεθεί η κυβέρνηση στη θέση να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

 

Την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου δανεισμού επισήμανε ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού δημοσίου εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου για το έλλειμμα.

«Είναι πολύ, πολύ σημαντικό το Κογκρέσο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αύξηση του ορίου δανεισμού προκειμένου να μην βρεθεί η κυβέρνηση στη θέση να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ στο πλαίσιο εκδήλωσης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Στις 31 Δεκεμβρίου, το αμερικανικό δημόσιο είχε εξαντλήσει το ανώτατο όριο δανεισμού και σήμερα δρομολογεί έκτακτα μέτρα προκειμένου να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Στις αρχές Ιανουαρίου, οι δύο πολιτικές παρατάξεις στις ΗΠΑ συμφώνησαν να παρατείνουν τις φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες με εισόδημα έως 450.000 δολάρια προκειμένου να αποφευχθεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός.

Ωστόσο εκκρεμεί η απόφαση της αύξησης του ορίου δανεισμού, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις αυτόματες δραστικές περικοπές δαπανών που αναβλήθηκαν για την 1η Μαρτίου. «Δεν είμαστε ασφαλείς διότι έχουμε μπροστά μας μια σειρά σημείων καμπής στα δημοσιονομικά», υπογράμμισε ο κ. Μπερνάνκι στις χθεσινές του δηλώσεις.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα