Γερμανία: Ανάπτυξη 0,7% το 2012

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 10:21
Reuters/THOMAS PETER

Μεγάλη επιβράδυνση παρουσίασε η γερμανική οικονομία το 2012, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις κατά 0,7%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των προσδοκιών, καθώς οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,8%. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3% και το 2010 με ρυθμό 4,2%.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως το Βερολίνο αναμένει μεγαλύτερη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας κατά το 2013, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,5% περίπου.

Η κυβέρνηση αναμένει για το έτος αυτό μέση οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου 0,5%, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την ετήσια έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, η οποία θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα προγνωστικά αυτά υποστηρίζονται από την πρόβλεψη ότι έπειτα από μία μη δυναμική εκκίνηση, η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 1% για το 2013.

Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters ότι η χώρα πέτυχε το 2012, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, τον στόχο της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι εφικτό να μην αυξηθεί το διαρθρωτικό δημόσιο χρέος της χώρας το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή, ο νέος καθαρός δανεισμός της Γερμανίας το 2012 διαμορφώθηκε στα 22,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του υπουργείου για 28,1 δισ. ευρώ.

Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη επιβάρυνε τα φορολογικά έσοδα προς τα τέλη του 2012 και αυτό σηματοδοτεί ασθενέστερη αύξηση των εσόδων το 2013, πρόσθεσε η πηγή.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα