Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 06:38
ICON PRESS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Με δελεαστικές προτάσεις για τους καταναλωτές, που ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το 50%, αρχίζουν σήμερα, Τρίτη 15 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, οι χειμερινές εκπτώσεις του 2013.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι, με την επιφύλαξη πως δεν θα προκύψει αιφνίδια νομοθετική ρύθμιση, θα ισχύσει κανονικά το γνωστό πλαίσιο του άρθρου 15 του ν. 802/1978.

Ειδικότερα, οι έμποροι πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι το 0,5% του ετησίου τζίρου, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3%.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ ενημέρωσε τα μέλη της ότι από τις 12 Ιανουαρίου είναι υποχρεωτική η ανάρτηση πινακίδας πλησίον του ταμείου με το περιεχόμενο: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ/ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)».

Αντιτιθέμενη στο συγκεκριμένο κείμενο, η διοίκηση της ΕΣΕΕ ζήτησε διευκρινίσεις από το υπουργείο, τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους καταναλωτές, για το πλήρες περιεχόμενο της συναλλαγής (ή της μη συναλλαγής), «οι οποίες όμως δεν ήρθαν ποτέ»... Για την αποφυγή καλοθελητών, οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα νομοθεσία για να ιδιοποιηθούν προϊόντα από τα καταστήματα παράνομα, συστήνεται, αρμοδίως, μαζί με την υποχρεωτική, πλέον, πινακίδα και πολύ κοντά σε αυτήν να αναρτάται και η εξής αντι-πινακίδα:
«ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα