Εισφορά έως 10% στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. από το 2014

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 22:15
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ετήσια εισφορά 5% έως 10% θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, επί της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο) των οχημάτων αυτών και εφόσον η παλαιότητά τους δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια.

Το μέτρο αυτό θα επιβληθεί από το 2014 - για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν το 2013 - και προβλέπεται σε διατάξεις που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Προβλέπεται επίσης η επιβολή εισφοράς 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης για κατόχους σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων, εσωτερικών ή εξωτερικών πισίνων.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την εισφορά για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, θα υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης για επιβατικά αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά, ενώ για τα μεγαλύτερα ο συντελεστής αυξάνεται σε 10%. Απαλλάσσονται από την επιβολή της εισφοράς όσα αυτοκίνητα έχουν παλαιότητα μεγαλύτερη των 10 ετών ή είναι επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων.

Με άλλη ρύθμιση που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, προβλέπεται η επιβολή ειδικής ετήσιας εισφοράς 6% έως 10% για τέσσερα χρόνια επί του συναλλάγματος που εισάγουν στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και εμπορικά που εκτελούν εσωτερικούς πλόες.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα