Philips: Κέρδη το γ' τρίμηνο μετά τη μείωση του προσωπικού

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003 09:51

ΚΕΡΔΗ, μετά τη μείωση του κόστους της, εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών ειδών της Ευρώπης, Royal Philips Electronics NV.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 124 εκατ. ευρώ (144 εκατ. δολ.) έναντι ζημίας ύψους 330 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Η εταιρεία, εκτιμά ότι το 2003 θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Andre Manning.

Ο επικεφαλής της Philips, Gerard Kleisterlee, στοχεύει στη εξοικονόμηση ενός δισ. δολ. μέχρι το τέλος του 2004, μετά από ζημίες ύψους 5,68 δισ. ευρώ, που εμφάνισε την τελευταία διετία. Η επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία, ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού της, περισσότερο από το 1/5 του συνολικού και τη μεταφορά της παραγωγής σε χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας.

«Βλέπουμε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας αποδίδει», ανέφερε ο Kleisterlee σε δήλωσή του.

Συνολικά 15 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg, προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ανήρχοντο σε 32,3 εκατ. ευρώ

Μείωση σε ποσοστό 4% σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας, φθάνοντας στα 6,99 δισ. ευρώ από 7,31 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα κυρίως των συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως επεσήμανε η διοίκησή της. Οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο εκτιμάτο ότι θα μειώνοντο στα 6,51 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικές ζημίες ύψους 126 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων και 152 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν στο κόστος αναδιάρθρωσης του τμήματος των ημιαγωγών, έναντι λειτουργικών κερδών ύψους 135 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Σημειώνεται, ότι, η Philips εμφάνισε κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και για τρίτη φορά, από τη στιγμή που ο Kleisterlee ανέλαβε τα ηνία της, στα τέλη Απριλίου του 2001. Από το πρώτο τρίμηνο του 2001, η Philips απώλεσε περισσότερα από 5,5 δισ. δολ.

Η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της εταιρείας, έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, όπου οι μετοχές της φέτος έχουν κερδίσει ποσοστό 37% και ο δείκτης AEX, έχει σημειώσει άνοδο 1,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα