Οριακά πάνω από τα 1,16 δολάρια το ευρώ

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003 10:37

ΠΤΩΣΗ κατά περίπου 1% σημείωσε νωρίς το πρωί το ενιαίο νόμισμα έναντι του αμερικανικού υποχωρώντας προσωρινά κάτω από το επίπεδο των 1,16 δολαρίων.

Η ανάκαμψη του δολαρίου αποδίδεται στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, στη χθεσινή άνοδο της Wall Street και στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική της εκτίμηση για το ρυθμό αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2003. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο παραπάνω χρονικό διάστημα κατά 6,5%, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο διατήρησε αμετάβλητη την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη της τάξεως του 4%.

Ώθηση στο δολάριο δίνουν επίσης οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αναλυτών για τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το ενιαίο νόμισμα σημείωσε χθες απότομη πτώση έναντι των βασικών του ανταγωνιστών μετά τις διαδοχικές παρεμβάσεις του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/14/833217.htm .

Ο Βιμ Ντούιζεμπεργκ επανέλαβε, για δεύτερη φορά, σε ένα τριήμερο πως η έκκληση που απηύθυνε ο Ομιλος των Επτά για πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν ήταν μήνυμα προς το ευρώ.

«Δεν υπήρξε ανακοίνωση ειδικά για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, ήταν μάλλον παρανόηση», δήλωσε ο Ντούιζεμπεργκ στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

Στις 10:19 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1615 δολάρια έναντι 1,1705 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα, ενώ στις 09:27 υποχώρησε μέχρι τα 1,1592 δολάρια.

Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη Δευτέρα ήταν 1,1688 δολάρια ανά ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα