Την αύξηση των πωλήσεων 4,4% οχημάτων στην Ευρώπη οδηγεί η Renault

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003 11:26
UPD:11:27

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ 4,4% των πωλήσεων καινουργών αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη, οδήγησαν τον Σεπτέμβριο οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault S.A. και Toyota Motor Co., μετά την αύξηση της ζήτησης για νέα μοντέλα.

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αυξήθηκαν σε 1,36 εκατ. οχήματα, έναντι 1,3 εκατ. οχημάτων, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, (ACEA). Το εννεάμηνο, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 1,5%, φθάνοντας τα 11 εκατ. οχήματα.

Το νέο μοντέλο της Renault, Scenic, βοήθησε την υπ' αριθμόν δύο αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας, να αυξήσει τις πωλήσεις της σε ποσοστό της τάξης του 16%. Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συνολικά, αύξησαν κι αυτές τις πωλήσεις τους σε ποσοστό της τάξης του 11%, με πρώτη τη Nissan Motor Co. και την Toyota. Συνολικά φέτος, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες κέρδισαν μερίδιο 1,1% στην εν λόγω αγορά.

«Η Toyota και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, βελτίωσαν τη θέση τους και συνέχισαν να αποσπούν μερίδιο αγοράς από τις ευρωπαϊκές κάθε μήνα του έτους», ανέφερε ο Arndt Ellinghorst, αναλυτής της εν λόγω βιομηχανίας στην WestLB.

Τον μήνα που πέρασε, η Renault αύξησε τις πωλήσεις της στα 137.288 οχήματα, κερδίζοντας το 10,1% της αγοράς. Η ανταγωνίστριά της, γαλλική, PSA Peugeot Citroen, η υπ' αριθμόν δύο σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, αύξησε με τη σειρά της κατά 0,6% τις πωλήσεις της, φθάνοντας στα 186.437 οχήματα.

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen AG, εμφάνισε 3,1% υψηλότερες πωλήσεις, οι οποίες έφθασαν στα 235.903 οχήματα, καθώς η ζήτηση για το μοντέλο της Audi A3, ώθησε τις πωλήσεις των αυτοκινήτων Audi υψηλότερα, σε ποσοστό της τάξης του 15,7%.

Οι πωλήσεις της Toyota σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 9,8%, φθάνοντας στα 67.500 οχήματα, και η συγγενής της Renault, η Nissan, εμφάνισε υψηλότερες κατά 18,8% πωλήσεις, φθάνοντας στα 43.326 οχήματα.

Μαζί, Renault και Nissan, κατέχουν 13,3% της αγοράς, έναντι 11,9% που κατείχαν από κοινού πέρυσι.

Η DaimlerChrysler AG, η υπ' αριθμόν ένα αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων, αύξησε τις πωλήσεις της κατά 9,3%, φθάνοντας στα 88.960 οχήματα. Οι πωλήσεις μοντέλων Mercedes αυξήθηκαν κατά 7,9%, μετά την αύξηση της ζήτησης των αυτοκινήτων E-Class στη Μ. Βρετανία. Και οι πωλήσεις του Smart αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 12,6%.

Η Bayerische Motoren Werke AG, (BMW), η υπ' αριθμόν δύο αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων εμφάνισε υψηλότερες πωλήσεις κατά 3,3%, καθώς σειρά 5 που παράγει, την βοήθησε να αυξήσει τις συνολικές της πωλήσεις κατά 2,4%.

Αντιθέτως, οι πωλήσεις της Ford Motor Co., της υπ' αριθμόν δύο σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, μειώθηκαν κατά 5,1%, φθάνοντας τα 156.932 οχήματα, καθώς οι πωλήσεις των μοντέλων με το σήμερα Ford, μειώθηκαν σε ποσοστό 4%.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα, ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στη μείωση του προσωπικού της κατά 3.000 θέσεις εργασίας στη μονάδα παραγωγής της στο Βέλγιο, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις ζημίες που εμφάνισε στην αγορά της Ευρώπης. Οι πωλήσεις των μοντέλων Volvo της εταιρείας, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 15,7% και των Land Rover κατά 6,4%.

Αντιθέτως, αύξηση των πωλήσεων σημείωσαν οι πωλήσεις της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, General Motors Corp., σε ποσοστό 4,1%, φθάνοντας τα 141.614 οχήματα, καθώς τα μοντέλα Opel/Vauxhall αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 3%. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία λανσάρισε το μοντέλο Signum. Οι πωλήσεις των Saab, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%.

Τέλος, οι πωλήσεις της ζημιογόνου ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Fiat SpA, μειώθηκαν σε ποσοτό 0,7%, φθάνοντας στα 93.235 οχήματα. Οι πωλήσεις των μοντέλων με το σήμα Fiat, μειώθηκαν σε ποσοστό 0,2% και με το σήμα της Lancia, σε ποσοστό 8,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα