ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 0,75% τα επιτόκια

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 14:45
UPD:14:57

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου για το 2013, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Εχοντας επιτύχει με μια σειρά αποφασιστικών και άνευ προηγουμένου μέτρων, να αποκαταστήσει την ηρεμία στις αγορές και να βάλει «φρένο» στις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καλείται να στρέψει τώρα την προσοχή του στην πραγματική οικονομία.

Πρωταρχικός του στόχος για το 2013 θα είναι να οδηγήσει την Ευρωζώνη και πάλι σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εξαιτίας και του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος. Έχει, όμως, τα εργαλεία στη διάθεσή του για να το καταφέρει.

Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος), ο κ. Ντράγκι δεν προβλέπεται να ανακοινώσει σημαντικές νέες πρωτοβουλίες. Θα υπενθυμίσει πιθανότατα τη δέσμευσή του να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να θωρακίσει τη νομισματική ένωση, η οποία διατυπώθηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι και ακολουθήθηκε λίγους μήνες αργότερα από την απόφαση για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα